Asam sulfat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Asam sulfat
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [7664-93-9]
Nomer EINECS 231-639-5
Nomer RTECS WS5600000
Sifat
Rumus molekul H2SO4
Massa molar 98,08 g/mol
Panampilan cuwèran bening, ora ana warnané, ora mambu
Densitas 1,84 g/cm3, cair
Titik leleh

10 °C, 283 K, 50 °F

Titik umob

337 °C, 610 K, 639 °F

Kelarutan dalam air kacampur penuh
Kaasaman (pKa) −3
Viskositas 26,7 cP (20 °C)
Bahaya
MSDS ICSC 0362
Klasifikasi EU Korosif (C)
EU Index 016-020-00-8
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
2
W
Frasa-R Cithakan:R35
Frasa-S (S1/2), Cithakan:S26, Cithakan:S30, S45
Titik murub tak ternyalakan
Senyawa kagandhèng
Asam kuwat kagandhèng Asam selenat
Asam klorida
Asam nitrat
Senyawa kagandhèng Asam sulfit
Asam peroksimonosulfat
Sulfur trioksida
Oleum
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asam sulfat nduwèni rumus kimia [[H2SO4]], arupa asam mineral (anorganik) kang kuwat. Dat iki larut sajroné banyu ing kabèh pabandhingan.[1] Asam sulfat nduwèni kagunan akèh banget. Mupangat utama kalebu pamrosèsan bijih mineral, sintèsis kimia, pamrosèsan banyu limbah lan ngilangi lenga. Réaksi hidrasi (pelarut sajroné banyu) saka asam sulfat yaiku réaksi èksotèrm kang kuwat. Yèn banyu ditambah asam sulfat pekat, bakal dadi umob.[1]

Bebayané asam sulfat[sunting | sunting sumber]

Asam sulfat pancèn mbebayani yèn kena jaringan kayata kulit, èfèk kang diakibataké akibat sipat asam sulfat minangka senyawa korosif lan panarik banyu kang kuwat isa nyebapaké kulit kaya kena geni. Tatu kobong akibat asam sulfat isa ngakibataké luwih medèni ketimbang tatu kobong kang diakibataké asam kuwat liyané, bab iki amerga anané tambahan rusaké jaringan amerga senyawa H lan O saka jaringan ditarik minangka [[H2O]] (dhéhidrasi) lan uga bakal ngakibataké rusaké tèrmal sékundhèr akibat uculé panas déning réaksi asam sulfat kanthi médhia banyu.[2]

Bebaya ngenani asam sulfat bakal ningkat pada karo mundhaké konsèntrasi asam sulfat. Ananging, asam sulfat èncèr (kira-kira 1M, 10%) bakal isa ngakibatakè dhéhidrasi kertas yèn tètèsan asam sulfat kasebut dinengaké sajroné wektu kang suwé. Mula saka iku, larutan asam sulfat kang padha utawa luwih saka 1,5M diwènèhi labèl CORROSIVE (korosif), lan larutan luwih saka 0,5 M lan luwih cilik saka 1,5M diwènèhi labèl IRRITANT (iritasi). Sakliyané mbebayani kanggo kulit utawa jaringgan, jenis asam sulfat pekat kemebul (oleum) isa mbebayani kanggo saluran napas. Oleum ngetokaké abluk arupa gas [[SO2]] kang réaktif banget. Gas iki isa ngrusak paru-paru yèn kasedhot irung, réaksi karo banyu kadadéyan kaya mengkéné :

[[SO2]] + [[H2O]] → [[H2SO4]].[2]

Yèn kadadéyan kacilakan yaiku kapapar asam sulfat ing kulit (kadadéyan iki kerep yèn ana ing laboratorium) kudu dilakokaké pananganan kang cepet lan trep. Perawatan pisanan kang standhar sajroné nangani wutahé asam sulfat ing kulit yaiku kanthi ngumbah kulit kasebut karo banyu sak akèh-akèhé (banyu kudu mili). Kulit kang kena asam sulfat anggoné ngumbah karo banyu kurang luwih 10 nganti 15 menit supaya ngatisaké jaringan kang ana ing sisihé tatu kobong lan kanggo ngéndhani rusaké kulit kang sipaté sékundhèr. Klambi kang kakontaminasi déning asam sulfat kudu dicopot kanthi cepet lan banjur kulit kang nèmpèl ana ing klambi dikumbah uga kanthi resik.

Tingkatan bebaya kang dhuwur kanthi kadadéyan kang kerep kadadéyan disebapaké amerga senyawa iki ora isa digantèkaké fungsiné ing laboratorium utawa indhustri, sipat fisik lan sipat kimia asam sulfat kas lan wigati banget kanggo réaksi kimia. Senajan iku mbebayani ora mesthi kudu wedi kerja kanthi nggunakaké asam sulfat, amerga kanthi pananganan kang trep, kacilakan isa dièndhani.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Asam Sulfat, (Kaundhuh 31/10/12).
  2. ^ a b c Bahaya Asam Sulfat, (Kaundhuh 1/11/12).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asam_sulfat&oldid=863788"