Apollonia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Appolonia*
Situs Warisan Donya UNESCO
Negara Bendera_Albania Albania
Tipe Cultural
Kriteria iii
Referensi [1]
Wilayah Europe and North America
Sajarah prasasti
Prasasti resmi   (Sèsi 588 SM)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Apollonia yaiku sawijining panggonan reremukan kutha-kutha Yunani kuno kang dumunung ing Albania.[1] Kutha iki sacara geografis ana ing sisih wetan negara yaiku ing kawasan Fier, cedhake Pojan.[2] Kutha iki dibangun dening bangsa Yunani ing tahun 588 SM.[2] Pembangunan kutha Apollonia iki digunakake kanggo ngurmati Apollo dewa Yunani. Kutha iki minangka pusat komersial kanggo para pedagang lan suku Illyrian kismis, kang wis urip jinejeran karo wong Yunani nganti pirang-pirang abad-abad.[2]

Kutha Apollonia dadi sugih amarga saka dol tinuku budak kang tansah kalaksanan saben dina.[2] Pelabuhan ing jaman biyen, bisa nampung 100 kapal dagang.[2] Amarga kedadeyan mau Apollonia ngadheg dadi sawijining kutha wigati tumrap bisnis, lan kasil anggone ngambakake wilayah nganti ngancik Delta Danube.[2] Senajan kutha iki ditinggaake ing pungkasaning jaman kuno, nganti seprene isih akeh bangunan bertahan ing kahanan kang relatif apik.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992,ISBN 0-631-19807-5,Page 96,"… whose land is the city Epidamnus. A river flows by the city, by name the Palamnus. Then from Epidamnus to Apollonia, a Greek city, the journey on foot takes two days. Apollonia lies fifty stades from the sea and the river …"
  2. ^ a b c d e f g (en)[ http://id.tixik.com/apollonia-2353527.htm'. Diundhuh tanggal 8 Juni 2010.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Apollonia&oldid=832643"