Adachi, Tokyo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
gendera Adachi, Tokyo.

Cithakan:Infobox kutha Jepang

Distrik kutha Adachi (足立区 Adachi-ku?) inggih menika salah satunggal saking 23 distrik istimewa ingkang mapan wonten ing Tokyo paling lèr, Jepang. Tokyo menika satunggaling prefektur saéngga papan distrik kutha Adachi menika sami kalihan satunggaling kutha. Wilayah kutha Adachi kapérang dados kalih wilayah ingkang kapisah. Wilayah sempit ingkang dipunapit Lèpèn Sumida lan Lèpèn Arakawa sarta wilayah ingkang langkung wiyar ing Lèpèn Arakawa. Wonten ing kutha Adachi wonten papan ingkang dipunsebat Senju. Nalika ing zaman Edo, papan menika dipunliwati mergi Nikkō Kaidō antawisipun Edo lan Nikkō Tōshō-gū sarta ramé minangka kutha panyipengan (penginapan). Sadèrèngipun dados distrik kutha Adachi (Adachi-ku), wilayah menika rumiyinipun dipunsebat distrik Adachi (Adachi-gun). Sanajan mekaten, pusat distrik Adachi ing zaman rumiyin mapan wonten ing kidul-wétan distrik kutha Adachi ingkang samenika.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Watesing wilayah[sunting | sunting sumber]

Lèpèn[sunting | sunting sumber]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Literatur paling tua ingkang nedahaken bilih Adachi menika nama papan inggih menika papan kayu ingkang sinerat (mokkan) saking Heian-kyō taun 735. Wiwit saking zaman Kamakura, perkampungan sansaya kathah ing wilayah ingkang samangké badhé dados kutha Adachi. Wiwit saking tengahah zaman Muromachi dumugi zaman Sengoku, wilayah menika dados wilayah kuawosing klan Chiba lajeng ing zaman Edo dados wilayah Keshogunan Edo.[1]

Nalika ing zaman Meiji, Adachi dados wilayah Prefektur Tokyo. Distrik Adachi (Adachi-gun) kadhapuk ing taun 1878 saking asiling gabungan 47 kutha lan désa. Miturut rencana pamekaran kutha, nalika taun 1932, distrik kutha Adachi (Adachi-ku) jumeneng saking 10 désa lan kutha tilas Adachi-gun. Watesing wilayah distrik kutha Adachi ingkang samenika inggih kasil saking éwah-éwahan watesing wilayah nalika taun 1947. Wiwit wulan April 2000, Adachi dados distrik kutha istimewa (tokubetsu-ku) ingkang sejajar kalihan kutha.[1]

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Sepur (Kereta api)[sunting | sunting sumber]

Stasiun Kita-Senju menika stasiun utami ing kutha Adachi.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Sekolah Menengah Atas[sunting | sunting sumber]

Prefektur[sunting | sunting sumber]

Swasta[sunting | sunting sumber]

Papan wiyos[sunting | sunting sumber]

Artis[sunting | sunting sumber]

Sastrawan[sunting | sunting sumber]

Budaya lan seni[sunting | sunting sumber]

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Adachi, Tokyo ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adachi,_Tokyo&oldid=876304"