Zao Jun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zao Jun

Kitchen god drawing.png

Zao Jun

Zao Jun utawa Zao Shen ya iku Dewata lokal penting kang manggon ing tungku perapian (pawon) lan kaluwarga, Agama Tradisional China and Mitologi Cina. Dheweké dipuja déning kabeh nagara kang warga nagarané ana katurunan saka China.

Festival paling utama kang dirayakaké kanggo dewa iki disebut Ji Si Siang Ang, Imlek kaping 24 sasi 12, kang kagolong festival kanggo nganteraké Zao Jun munggah maring langit.[1] Dipercaya manawa Zao Jun bakal mudhun saka langit nggal akir taun Imlek kanggo nglapuraké marang Kaisar Giok (Tian) babagan kagiyatan manungsa nggal omah sasuwiné taun wingi. Lapuran Zao Jun bakal dadi pertimbangan kanggoné Tian nalika mberkati utawa ngukum kaluwarga kang bebrayanan ning taun ngarepé.

Etmilogi[besut | besut sumber]

Zao Jun (Hanzi: 灶君; pinyin: Zào Jūn; Fujian/Hokkian: Chàu-kun) duwéni teges Penguasa Tungku/Pawon. Uga duwéni celukan Zao Jun Gong (Hanzi: 灶君公; pinyin: Zào Jūn Gong; Fujian/Hokkian: Chàu-kun Kong), ya iku Kakek Penguasa Tungku. Gelar liyané ya iku Zao Shen (Hanzi: 灶神; pinyin: Zào Shén; Fujian/Hokkian: Chàu-sîn) atau Dewa/Roh Tungku.[2] Bangsa Kulon kenal Zao Jun dadi Kitchen God, kaya masarakat Indonésia luwih kenal dadi Dewa Dapur. Masarakat Vietnam nyebut Táo Quân.

Versi Legenda Zao Jun[besut | besut sumber]

Zao Jun dari Myths and Legends of China, 1922 oleh E. T. C. Werner

Paneliten ning agama tradisional China, Dewa Dapur durung ana sadhurungé tungku saka watu bata digunakaké déning masarakat. Dipercaya manawa Dewa Api kang dipuja mbiyen iku wiwitan saka Dewa Dapur.[3]

Kapercayaan Umum[besut | besut sumber]

Dipercaya manawa Zao Jun lan bojoné ngawasi kadadian ning omah salawasé. Ngal apa kang diomongaké dicathet déning bojoné, Zao Jun kang bakal nglapuraké déning Kaisar Giok (Tian) ning akir taun Imlek, ya iku dina Ji Si Siang Ang. Mula iku Zao Jun dadi dea kang dikormati saka kabehané Roh Suci pelindung omah-omah lan kaluwarga. Ora namung iku Ji Si Siang Ang, dina ambal warsané uga dipangeti, ya iku Imlek kaping 3 sasi 8.

Nalika festival Ji Si Siang Ang, masarakat biasané ngolesaké madu maring bibir patung kertas Zao Jun supaya apa kang bakal diomongaké marang Kaisar Tian dadi tambah manis. Sawisé iku, patung kertas kasebut dibakar supaya diganti manèh nganggo patung liya ning taun anyar Imlek. Mercon uga disuled supaya cepet anggoné mlaku maring suwarga. Patung utawa papan kang ana tulisané jeneng Zao Jun bakal diresikaké nalika nyambut taun anyar imlek.

Pawon Kaluwarga[besut | besut sumber]

Paneliten kang dilakoni déning Ahern, Martin, lan Wolf (1978) ngamati manawa nggal kaluwarga ning China diklasifikasikaké saka tungku kang diduwéni. Nalika pembagian piranti omah, peralatan pawon bakal dibagi kejaba pawon. Misalé kaya pembagian harta warisan, putra sulung bakal marisi tungku ananging putra-putra liyané bakal olih arang saka tungku bapaké, nli dilebokaké maring tungku dhewek-dhewek. Tujuwané iku supaya ngundang Dewa Tungku nggabung karo omah kang anyar. Ritual iki dijenengi Pun Chu utawa mbagi tungku. Tungku diindikasikaké dadi jiwa saka kaluwarga lan nglambangaké takdir.[4]

Ting (2002) njlentrehaké manawa Dewa Dapur duwéni tugas ning wewengkon kaluwarga, dewa iki ngawasi dinamika padinan kaluwarga kasebut, uga nggal anggotané sarta padatané.[5]

Dewa Pawon ning nagara liya[besut | besut sumber]

Ong Tao ning Vietnam[besut | besut sumber]

Ông Táo utawa Mandarin Tao (Táo quân, 灶君) iku jeneng Dewa Pawon ning kultur Vietnam. Dheweké dipandang dadi penasehat kaluwarga lan utusan saka suwarga maning dunya. Ông Táo mangkat maring suwarga nalika akir taun (tanggalan Vietnam) kanggo ndiskusikaké kadadian kang ana ing kaluwarga maring Kaisar Giok lan bali manèh nalika taun baru. Kaluwarga ning Vietnam nganggap Ông Táo dadi anggota kaluwarga.

Tradisi Vietnam nyebutaké manawa Ông Táo ora patiya sugih, mula ora kuwat anggoné tuku klambi anyar, lan namung nganggo jubah dawa (ao dai) lan celana cindhek. Versi liya njlentrehaké manawa dewa iki nalika bali bumi lali nganggo celana dawa.

Kultur populer[besut | besut sumber]

  • Novel Dragonwings karya Laurence Yep ndeskripsikaé ritual madu, ananging buku kasebut nyebut jeneng sang dewa dadi Raja Tungku.
  • Zao Jun ya iku dewa minor kang metu ing film seri saka Amerika Serikat Supernatural, seri kaping 5 "Hammer of the Gods".
  • Novel The Kitchen God’s Wife karya Amy Tan kang ngisahaké perjuangan seorang feminist, wanita China kang manggon ing Amerika, jenengé Winnie. Dheweké ngrasa pamujaan maring Zao Jun iku ora adil marang wong wadon, kuno, lan ora modern kaya saiki.[6]

Delengen Uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  • The Story of the Kitchen God
  • "Chinese festivals - Xiao Nian". 2007. Chinavoc. 19 October 2008 [1]
  • "Chinese Kitchen God". 2008. Qiqi.com: Chinese Cultures. November 14, 2008. [2]
  • Gong, Rosemary. "The Kitchen God". 2008. About.com: Chinese Culture. 19 October 2008 [3]
  • "Kitchen God Day". 2008. Childbook.com: Chinese Festivals. October 24, 2008. [4]
  • "The Kitchen God and His Wife". 2007. Columbia University: Living in the Chinese Cosmos: Understanding Religion in Late Imperial China 1644-1911. November 15, 2008. [5]
  • Mikkolainen, Terhi. "Zao Jun: The Kitchen God". 2007. radio86: All About China. 19 October 2008 [6]
  • China's Living Houses: Folk beliefs, symbols and household Ornamentation Ronald G Knapp University of Hawii Press 1999
  • The Last Emperors: A Social History of Qing Imperial Institutions.2001. Evelyn S. Rawski. University of California Press.
  • Tan, Chee Beng. 1983. Chinese Religion in Malaysia: A General View. Asian Folklore Studies, Vol.42 pg. 220-252. University of Malaysia.
  • Sequence of the Tet Celebration pada ThingsAsian.com, diunduh Maret 2010.
  • Tet Nguyen Dan (Vietnamese New Year)

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Bidang Litbang PTITD/Matrisia Jawa Tengah. 2007. ‘’Pengetahuan Umum Tentang Tri Dharma’’, hal. 102. Semarang: Penerbit Benih Bersemi.
  2. ^ Nations Online. 2013
  3. ^ China.org.cn. 12 Januari 2010. Unduh= 2 Mei 2011. Festival of the Kitchen God
  4. ^ Arthur P. Wolf; Emily M. Ahern; Emily Martin. 1978. Studies in Chinese Society, hal. 131-133. University Press.
  5. ^ Ting, Julia. 2002. World Religions: Eastern Traditions. "East Asian Religions". Diedit oleh Willard G. Oxtoby. New York: Oxford University Press, hal. 326.
  6. ^ Tan, Amy. 1991. The Kitchen God's Wife. New York: G.P. Putnam's Sons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zao_Jun&oldid=1013649"