Woh macan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Infobox spesiesWoh macan
Cascabela thevetia
Yellow Oleander (Thevetia peruviana) leaves & flowers in Kolkata W IMG 8008.jpg
Rekaman Pertal
Status konsèrvasi
Masalah Lua: expandTemplate: template "Infobox spesies/Konservasi" does not exist.
Takson
-mesangiosperms ·
-eudicots ·
-core eudicots ·
-asterids ·
-lamiids ·
OrdoGentianales ·
KulawargaApocynaceae ·
UpafamiliRauvolfioideae ·
TribusPlumerieae ·
GenusCascabela ·
SpesiesCascabela thevetia
Cithakan:Infotaula d'ésser viu/Autoritat
Tata nama Pertal
Basionym Pertal Cerbera thevetia Pertal
Sinonim takson Pertal Ginje Pertal
Modifica les dades a Wikidata

Woh macan (Cascabela thevetia) ya iku tetuwuhan perdu taunan kang kalebu ing kulawarga Apocynaceae. Ing basa Indonèsia, wit iki diarani Buah Macan lan Oleander Kuning amarga kembangé warna kuning gadhing. Tanduran iki dhuwuré 2-3 mèter lan duwé cawang akèh. Godhongé dawané 5-10 cm bentuké lansét lan wernané  ijo peteng. Kembangé majemuk kang kasusun saka 6-8 kembang kuning. Wohé wena orén wujudé piramid kang kwalik. Manawa wohé wis mateng, bakal malih dadi soklat enom lan wijiné dadi atos.[1]

Ékologi[besut | besut sumber]

Kembang kang lagi mekrok

Woh Macan asalé saka Indhia kulon lan Amérikah kidul banjur nyebar ing nagara tropis ing saendhenging jagad. Ing indonésia, wit iki tuwuh ing Pulo Sumatera, Jawa, Bali lan Nusa wétan kidul. Tetuwuhan iki bisa ditemokaké ing pinggir alas, tanduran pager lan ditandur ing pekarangan.

Kandhutan kimia[besut | besut sumber]

Woh macan kang duwé upas

Ana senyawa thevetine, thevindosine, lan theveside ing kabeh pérangan tuwuhan iki. Kandutan paling dhuwur ana sajroning wohé. Senyawa iki minangka senyawa glikosida kang mbebayani tumrap jantung. Saka siji woh macan iki, bisa nyebabaké tilar donya. Pratandha kena upas saka woh macan ya iku mukok-mukok, jantung dheg-dhegan, semaput lan bisa koma.

Referènsi[besut | besut sumber]

  1. Widiyastuti, Yuli (2009). Mengenal Tumbuhan Berbahaya di Sekitar Kita. Tawangmangu Karanganyar: Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Tanaman Obat dan Obat Tradisional. k. 80. ISBN 978-979-985722-4.