William T.G. Morton

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
William T.G. Morton

William T.G. Morton yaiku pelopor panggunaan obat bius. [1]Dheweke lair ing Charlton, Massachusetts, taun 1819.[1] Dheweke sinau bageyan pembedahan untu ing Akademi Baltimore.[1]Taun 184, dheweke mulai mbukak praktik dhokter untu. [1]Ing prakteke, Morton kepengin supaya untu palsu bisa kepenak dienggo wong. [1]Kanggo nindakake, dheweke kudhu njabut untu kawak nganti oyot-oyote[1]. Sadurunge ana pembiusan, proses njabut untu lara banget.[1] Lara mau kang gawe Morton mikirake babagan ngenani pembiusan utawa istilahe ing kedhokteran diarani anesthesia.[1] Sadurunge, sawijining dhokter untu kang jenenge Horac Wells nindakake percobaan kanthi nitrous oxide utawa gas ketawa minangka bahan pembius. [1]

Nanging bahan mau ora cocok kanggo njabut untu. [2]Dheweke banjur golek bahan liya kang luwih efektif. [2]Charles T. Jackson, sawijining ilmuwan ngusulake marang Morton supaya nggunakake ether minangka bahan pembius.[2] Mula-mulane, Morton nggunakake kewan kaggo uji coba obat pembius. [2]Ing tanggal 30 September 1846, dheweke duweni kesempatan nguji joba marang pasien nalika arep njabutke untu. [2]Sawise sadar, pasien mau kandha yen ora krasa lara nalika untune dijabut. [2]Nagging pecobaan mau ora disenengi wong akeh.[2] Nalika tanggal 16 Oktober 1846, yaiku ing Rumah Sakit Boston, Massachusetts, dheweke mamerake biuse marang pasien kang arep dioprasi.[2] Operasine kasil tanpa rasa lara.[2] Kawit kuwi, pembiusan digunakake nalika pembedhahan. [2]Morton tingal donya taun 1868 ing kutha New York nalika umure genep 49 taun.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 270]
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 271]