Wilangan prima

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Angka prima (Basa Inggris: Prime number, Basa Indonésia: Wilangan prima) jroning matematika,iku angka asli sing luwih gedhé saka angka 1, sing faktor pambaginé ya iku angka 1 lan angka iku dhéwé. Angka 2 lan 3 iku angka prima. Angka 4 dudu angka prima amarga 4 bisa dipara 2. Sepuluh angka prima sing pisananya iku 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 lan 29.

Yèn sawijining angka sing luwih gedhé saka siji dudu angka prima, mula angka iku diarani angka komposit. Cara paling prasaja kanggo nemtokaké angka prima sing luwih cilik saka angka tinamtu ya iku nganggo saringan Eratosthenes

Angka Prima paling gedhé[sunting | besut sumber]

Sacara matematis, ora ana "angka prima sing paling gedhé", amarga cacahé angka prima iku ora ana entèké (‘’tak terhingga’’).[1] Angka prima paling gedhé sing diweruhi per Agustus 2007 ya iku 232.582.657 − 1.[2] Angja iki nduwèni 9.808.358 digit [1] lan dadi angka prima Mersenne sing ka-44. M32582657 (notasi panulisan angka prima Mersenne ka-44) ditemokaké déning Curtis Cooper lan Steven Boone ing tanggal 4 September 2006 ya iku profesor-profesor saka University of Central Missouri bebarengan karo puluhan èwu anggota liyané saka proyèk GIMPS.

Rujukan[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wilangan_prima&oldid=1054584"