Wilangan prima

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Angka prima (Basa Inggris: Prime number, Basa Indonésia: Wilangan prima) sajeroning matematika,iku angka asli sing luwih gedhé saka angka 1, sing faktor pambaginé ya iku angka 1 lan angka iku dhéwé. Angka 2 lan 3 iku angka prima. Angka 4 dudu angka prima amarga 4 bisa dipara 2. Sepuluh angka prima sing pisananya iku 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 lan 29.

Yèn sawijining angka sing luwih gedhé saka siji dudu angka prima, mula angka iku diarani angka komposit. Cara paling prasaja kanggo nemtokaké angka prima sing luwih cilik saka angka tinamtu ya iku nganggo saringan Eratosthenes

Angka Prima gedhé dhéwé[besut | besut sumber]

Sacara matematis, ora ana "angka prima sing gedhé dhéwé", amarga cacahé angka prima iku ora ana entèké (‘’tak terhingga’’).[1] Angka prima gedhé dhéwé sing diweruhi per Agustus 2007 ya iku 232.582.657 − 1.[2] Angja iki duwé 9.808.358 digit [1] lan dadi angka prima Mersenne angka 44. M32582657 (notasi panulisan angka prima Mersenne angka 44) tinemu déning Curtis Cooper lan Steven Boone ing tanggal 4 September 2006 ya iku profesor-profesor saka University of Central Missouri bebarengan karo puluhan èwu anggota liyané saka proyèk GIMPS.

Rujukan[besut | besut sumber]