Watu beku

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Watu Igneus)
Conto Watu Igneus

Watu Agniyan utawa watu Igneus (saka Basa Latin: ignis, "geni") ya iku jinis watu kang ngenthos saka magmah kang wis adhem lan ngatos dadi watu, karo utawa tanpa ana prosès kristalisasi, yèn ing ngisor bumitala dadi watu intrusif (plutonik) lan ing dhuwur bumitala dadi watu ekstrusif vulkanik.[1] Magmah iki bisa saka watu setengah cuwèr utawa watu kang ana ing mantol utawa kerèng bumi.[1] Umumé, prosès lèlèh bisa saka prosès-prosès kayadéné: mundhaké temperatur, mudhuné dhesekan utawa anggitané malih.[1] Luwih saka 700 tipe watu Agniyan wis pinaricéda, sebagèyan akèhé saka ngisor kerèng bumi.[1]

Miturut parah ahli, kayata Turner lan Verhoogen (1960), F. F Groun (1947), Takeda (1970), magmah tegesé drawan silikat kenthel sing panas kanthi alami, temperaturé dhuwur nganti antarané 1.500–2.500 C lan duwé sipat mobah (bisa obah) lan ana ing kerèng bumi bagéyan ngisor.[2] Sajroné magmah iku isiné bahan kang larud, kang duwèni sipat molah-malih (banyu, CO2, klorin, florin, wesi, welirang, lsp.) kang bisa gawé mobahing magma karo bahan nirmolah-malih (dudu gas) kang gawé mineral kang bisa ditemoni ing watu Agniyan.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)Igneus(13 Agustus 2011)
  2. ^ a b (id)Ciri-ciri Igneus(13 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Watu_beku&oldid=1095017"