Wiyara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Vihara)
Wiyara kang ana ing candhi Mahabodhi

Wiyara iku omah ngibadah umat agama Buda. Ing wiyara lumrahé ana patung Buda kanggo dipuja, uga ana ruwang kanggo puja bhakti lan pérangan sing biyasa dienggoni Bhikkhu. Makna harfiah tembung wiyara iku sejatine yasan sing dienggoni utawa ing basa Indonésia: papan kediaman. Ning ing basa Pâli, wiyara iku tegesé kahanan mental.

Jinis[besut | besut sumber]

Ana 3 jinis wiyara ya iku:

  1. Wiyara Diba
  2. Wiyara Brahma
  3. Wiyara Ariya

Wiyara lan Klenteng[besut | besut sumber]

Sajatiné wiyara iku béda karo Klenteng, yèn Wiyara iku kanggo umat Buda, Klenteng iku kanggo umat Taoisme lan Konfusianisme. Uga ana béda fisik yasan, yèn Klenteng luwih akèh ornamen Cinten katandhing Wiyara. Fungsine uga rada béda, yèn Wiyara murni kanggo kagiyatan spiritual sawetara Klenteng seliyane pusat kagitan spiritual uga kanggo aktivitas sosial masarakat Tionghoa liyané ning sing tesih ana hubungane karo kagiyatan Agama.