Wiyara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Vihara)
Vihara kang ana ing candhi Mahabodhi

Wiyara iku omah ibadah umat agama Buddha. Ing wiyara umume ana patung Buddha kanggo dipuja, uga ana ruang kanggo puja bhakti lan bageyan sing biasa dienggoni Bhikkhu. Makna harfiah tembung wiyara iku sejatine bangunan sing dienggoni utawa ing basa Indonésia: tempat kediaman. Ning ing basa Pâli, wiyara iku maknane kahanan mental.

Jinis[besut | besut sumber]

Ana 3 jinis wiyara ya iku:

  1. Wiyara Diba
  2. Wiyara Brahma
  3. Wiyara Ariya

Wiyara lan Klenteng[besut | besut sumber]

Sejatine wiyara iku béda karo Klenteng, yèn Vihara iku kanggo umat Buddha, Klenteng iku kanggo umat Taoisme lan Konfusianisme. Uga ana béda fisik bangunan, yèn Klenteng luwih akèh ornamen Cinten dibanding Vihara. Fungsine uga rada beda, yèn Vihara murni kanggo kagiatan spiritual sementara Klenteng seliyane pusat kagitan spiritual uga kanggo aktivitas sosial masyarakat Tionghoa liyane ning sing tesih ana hubungane karo kagiatan Agama.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wiyara&oldid=1075854"