Victor Marie Comte Hugo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Victor Hugo
Lair Victor Marie Comte Hugo
26 Fèbruari 1802
Besançon, Prancis
Pati 22 Mèi 1885
Paris, Prancis
Pakaryan Sastrawan

Victor Marie Comte Hugo utawa (kondhang minangka) Victor Hugo ya iku penyair, novelis, lan dramawan kondhang.[1] Victor Hugo ya iku anak jendral kang misuwur ing di jaman Napoleon. Bapake naté dadi gubernur ing Spanyol lan Italia. Dhèwèké lair ana Besançon, Prancis, tanggal 26 Fèbruari 1802.[1] Seda ana Paris, Prancis, tanggal 22 Mèi 1885.[1][2] Pemakamane diparani punjul rong yuta wong, sawijining laku massa gedhé dhéwé kang tau ana ing Paris lan punjul total populasi wektu iku.[2]

Dhèwèké kondhang amarga novèlé Notre-Dame de Paris (1831) lan Les Misérables (1862).[1] Sawisé 150 taun, liwat filem lan panggung lakon, Les Misérables nginspirasi wong-wong saindenging donya nyanyekake revolusi, barikade, lan donya kang luwih apik.[2]

Hugo dudu apa-apa angger ora kontroversial.[2] Ana debat sajarah suwé lan pirang-pirang ora kasarujukan ana kaum radikal ngenani kepiye carane ngerteni Hugo lan pakaryane.[2]

Pulitike Hugo ngalih drastis bebarengan laku uripé.[2] Dhèwèké nganut burjois sayap kiwa kang rada sosialis.[2] Ing wektu liya, dhèwèké royalis, imperialis, lan kontrarevolusioner.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Barrère, Jean-Bertrand. "Victor Hugo: French writer". britannica.com. Dijupuk 30 August 2016. 
  2. ^ a b c d e f g h Behrent, Megan (2011). "The enduring relevance of Victor Hugo". isreview.org. Dijupuk 1 September 2016. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]