Tulum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Tulum
Tulu'um
Zama
Situs Maya
Tulum
Candhi Déwa Angin (kiwa) lan Castillo (tengen)
Candhi Déwa Angin (kiwa) lan Castillo (tengen)
Gendéra Tulum
Gendéra
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Mexico" nor "Template:Location map Mexico" exists.Pernahé Ujung Yukatán ing Mèksiko
Koordhinat: 20°12′53″N 87°25′44″W / 20.21472°N 87.42889°W / 20.21472; -87.42889
Nagara Mèksiko
Praja Quintana Roo
Pamukiman Tulum
Prasasti mula-mula 564 M
Diyasa 1200 lan 1450
Élevasi 39 ft (12 m)
Zona wektu EST (UTC-5)
 • Usum panas (DST) Eastern Standard Time (UTC-5)
Papan Anggegana Gedhé Papan Anggegana Internasional Cancún
Kodhe IATA CUN
Kodhe ICAO MMUN

Tulum (pangucap cara Spanyol: [tu'lum], Yukatèk: Tulu'um) ya iku situs awujud kutha sing kinupengan bètèng saka jaman kabudayan Maya Pra-Colombus lan minangka pelabuhan gedhé tumrap ing kutha Cobá.[1] Tilas kuthané kapernah ing parang sing dhuwuré 12 mèter ing sadawané pasisir wétan Ujung Yukatan ing Segara Karibia ing praja Quintana Roo, Mèksiko.[1] Tulum iku salah siji kutha pungkasan sing diyasa lan didunungi wong Maya. Kuthané kuncara nalika antarané abad ping 13 lan 15 M, lan mbudidaya supaya lestari nganti udakara 70 taun sawisé wong Spanyol miwiti njajah Mèksiko. Lelara ing Jagat Lawas sing digawa déning wong Spanyol njalari tibané kurban pati sing cacahé akèh, déné ngrusak tatanané bebrayan sing temahané njalari kuthané dientharaké.[butuh sitiran] Saiki Tulum dadi salah siji situs tilas kabudayan Maya ing laladan pasisir sing paling apik pangrumaté lan kesuwur tumrap ing wisatawan.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "Ancient History Encyclopedia". Ancient History Encyclopedia.