Trombon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
gambar trombon

Trombon ya iku salah sawijining piranti musik kang kagolong kuningan.[1] Kaya dene piranti kuningan liya, swara kang diasilake rikala lambe kedher banjur nggawé kolom angin ing njero piranti mau uga kedher.[1] Arep kabeh trombon duwé cara telescoping slide kang beda-beda dawa pirantine kanggo ngubah swara. Aloh-alih slide, trombon katup duwé elung katup kaya denen trompet.[1] Trombon, asale saka tembung Tromba (trompet) basa Italia lan –an (akhiran kang tegese “gedhe"), saengga bisa ditegesi “trompet gedhe”.[1] Trombon duwé bolongan silinder kaya kanca valvede tanduk bariton lan beda karo kanca-kanca kang wujude krucut valved, Euphonium lan tanduk orkestra.[1] Kang luwih kereb ditemoni ya iku trombon tenor lan trombon bass, dene E ♭ alto trombone ora patia umum ditemoni mawa teknik tenor didhawakake udakara sadhuwure piranti iku, nanging saiki karya-kaya romantis kang lembut wiwit diajeni.[1] Varian kang paling umum, tenor B ♭, sakoktaf ing ngisore ♭ B lan sakoktaf ing dhuwure B ♭tuba.[1] Musik trombon, bareng karo musik nganggo Euphonium lan tuba, biasane dianggokake ing konser, senajan biasane ana sing dhewekake, utamane ing arep kabeh piranti musik kuningan ya iku trombon tenor kang digawakake mawa piranti ♭ B.[1] Wong kang ngonekake trombon diarani pamain trombon utawa tromboner.[1]

Jinise Trombon[sunting | besut sumber]

Kang paling kereb ditemoni ya iku trombon jinis tenor lan bass, senajan akeh jinis piranti reinaissance liya, trombon wis digawé ing ukuran saka picoolo kanggo kontrabas.[2] Trombon digawé karo slide kang dianggo ngowahi dhuwure swara.[2] Trombon valse nggunakake telung katup (tunggal utawa kombinasi) ora slide.[2] Katup ngetutake skema kang padha karo valved liyane. Katup pisanan ngudhunake swara mawa salangkah, katup kaloro karo ½ langkah lan katup katelu 1-1/2 langkah.[2] Trombon geser duwé siji itawa rong katup rotari dilakokake déning jempol tangan kiwa.[2] Katup rotary tunggal ya iku perangan saka lampiran F, kang nambahake dhawa pipa kanggo ngudhunake swara piranti fundamental saka B ♭ menyang F.[2] Ana uga trombon bass kang duwé pemicu kaloro lan dhawane beda saka tabung.[2] Pemicu kaloro digunakake kanggo mainake B dhasar yen ora ana masalah.[2]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)alat musik tiup dari logam (dipunundhuh tanggal 1 Januari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h (id)alat musik tiup trombon (dipunundhuh tanggal 1 Januari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Trombon&oldid=998222"