Thermidor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Thermidor (pocaping cara Prancis: [tɛʁmidɔʁ]) yaiku wulan kasewelas ing Pananggalan Republik Prancis. Wulan kasebut njupuk jeneng saka kata Prancis thermal sing asale saka kata Grikenlan "thermos" sing artine "anget".

Thermidor menika wulan kapindho saka wulan-wulan musim panas (mois d'été). Wulan kasebut miwiti ing 19 utawa 20 Juli. Wulan kasebut pungkasan ing 17 utawa 18 Agustus. Wulan kasebut nyusul Messidor lan ndhisiki Fructidor. Ing taun ka-2, wulan kasebut kadhangkala diarani Fervidor.

Jalaran peristiwa reaksi Thermidor ing 9 Thermidor Taun II sing berujung karo palengseran tokoh revolusioner radikal Maximilien Robespierre lan para pengikute ing wulan kasebut, timbul makna anyar saka "Thermidor", yaiku penarikan angan-angan lan strategi sing luwih radikal ing sebuah revolusi, khususe nalika disebabke dening pergantian pemimpin.


3 Thermidor III
 
Primidi
Duodi
Tridi
Quartidi
Quintidi
Sextidi
Septidi
Octidi
Nonidi
Décadi
décade 31
1 Minggu
19 Juli 1795
2 Senin
20 Juli 1795
3 Selasa
21 Juli 1795
4 Rabu
22 Juli 1795
5 Kamis
23 Juli 1795
6 Jumat
24 Juli 1795
7 Sabtu
25 Juli 1795
8 Minggu
26 Juli 1795
9 Senin
27 Juli 1795
10 Selasa
28 Juli 1795
décade 32
11 Rabu
29 Juli 1795
12 Kamis
30 Juli 1795
13 Jumat
31 Juli 1795
14 Sabtu
1 Agustus 1795
15 Minggu
2 Agustus 1795
16 Senin
3 Agustus 1795
17 Selasa
4 Agustus 1795
18 Rabu
5 Agustus 1795
19 Kamis
6 Agustus 1795
20 Jumat
7 Agustus 1795
décade 33
21 Sabtu
8 Agustus 1795
22 Minggu
9 Agustus 1795
23 Senin
10 Agustus 1795
24 Selasa
11 Agustus 1795
25 Rabu
12 Agustus 1795
26 Kamis
13 Agustus 1795
27 Jumat
14 Agustus 1795
28 Sabtu
15 Agustus 1795
29 Minggu
16 Agustus 1795
30 Senin
17 Agustus 1795
10 jam
Paris
4 jam 82 menit 65 detik
Thermidor
11:25:40
24 jam
Greenwich


Pranala jaba[besut | besut sumber]