Tembung lemes/krama

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
     
Tembung lemes wonten ing Soendaneesch-Hollandsch woordenboek (1913) anggitanipun Sierk Coolsma tinengeran l., Salebeting gambar ing inggil, tiladha tembung kang tiningeran l. inggih punika nanging, koeramas (kuramas), angkat, angken, angkeng (angkéng) dan angkeut.

Tembung lemes utawi kecap lemes (aksara Sunda baku: ᮊᮨᮎᮕ᮪ ᮜᮨᮙᮨᮞ᮪) inggih punika salah satunggaling jinis tembung wonten ing basa Sundha ingkang dipunanggé ing basa hormat ka batur. Lemes tegesipun alus utawi sopan.[1] Sèdaya tembung lemes mesthi wonten padhanipun kaliyan tembung loma, tegesing tembung lemes aliya minangka tembung ingkang dipunginakaken kanggé ngurmati tiyang sanès, ugi tumrapipun tembung-tembung lemes sanèsipun, kados tembung lemes pisan (tembung lemes ingkang langkung inggil),[1] tembung lemes dusun (tembung lemes ingkang boten baku) lan tembung lemes énténg (tembung lemes ingkang netral utawi boten dipunkhususaken kanggé tiyang sanès utawi piyambak).

Ing bausastra-bausastra utawi buku tatabasa Sundha, tembung lemes tiningeran L., lem. utawi l.[1]

Tiladha[besut | besut sumber]

Ing ngandhap puniki tembung lemes kaliyan padhanipun wonten ing tembung loma.

Jawi Loma Lemes Ref.
siram mandi siram [2]
kersa hayang palay [3]
dhahar dahar tuang [4]
ngunjuk nginum ngaleueut [4]
mlajeng leumpang nyacat [3]
musthaka sirah mastaka [4]
jangga beuheung tenggek [5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c Coolsma 1985, kk. 14.
  2. Coolsma 1985, kk. 38.
  3. a b Coolsma 1985, kk. 18.
  4. a b c Coolsma 1985, kk. 43.
  5. Coolsma 1985, kk. 26.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Coolsma, S. (1985) [1904]. Tata bahasa Sunda. Dipertal déning Wijayakusumah, Husein; Rusyana, Rus. Jakarta: Djambatan. OCLC 13986971.CS1 maint: ref=harv (link)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo-v2.svg
Look up Kategori:Kata lemes in Wiktionary, the free dictionary.