Taman Nasiyonal Zion

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Taman Nasiyonal Zion
IUCN kategori II (taman nasional)
Zion angels landing view.jpg
Ngarai Zion saka Angels Landing nalika surup
PernahWashington, Kane, lan Iron counties, Utah, United States
Kutha cedhak dhéwéSpringdale (Kidul), Orderville (Wétan) lan Kutha Cedar mlebu cedhak Kolob ngarai
Koordhinat37°18′N 113°00′W / 37.300°N 113.000°W / 37.300; -113.000Koordhinat: 37°18′N 113°00′W / 37.300°N 113.000°W / 37.300; -113.000
Laladan146,597 acres (229.058 sq mi; 59,326 ha; 593.26 km2)[1]
DikukuhakéNovember 19, 1919[2]
Dhayoh4,320,033 (ing 2018)
Bebadan pamaréntahanNational Park Service
Situs jaringan

Taman Nasiyonal Zion minangka taman nasiyonal ing Amérika mapan ing kulon Utah cedhak kutha Springdale. Paling misuwur saka taman iki ya iku Zion Canyon. Duwéni dawa nganti 15 miles (24 km) lan jeroné nganti 2,640 ft (800 m). Rupa tembok Zion iki warnané rada abang lan ana wernane soklat enom. Anané Navajo Sandstone kang saka sithik dikerok North Fork saka kali Virgin. Paling ngisor titik taman ya iku 3,666 ft (1,117) ing Coalpits Wash lan puncak paling dhuwur ya iku 8,726 ft (2,660 m) ing Gunung Horse Ranch. Dumunung ana ing simpang dataran Colorado, Great Basin, lan gurun utawa padhang pasir Mojave. Pancén bener yèn taman iki duwé géografi unik lan manéka werna habitas kanggo urip tanduran la kéwan. Kira-kira ana 289 spésies manuk, 75 mamalia (kalebu 19 spésies lawa), uga 32 réptil kang manggon ing papat zona mau utawa habitat. Zonané ya iku ara-ara samun, ara-ara, riparian, alas, lan alas konifer. Sakliyané iku uga ana gunung, ngarai, buttes, mesa, monolith, kali, kali ngarai uga bentuk alam kang asli. Manungsa mapan ing kana awit 8000 taun kepungkur. Biyasané kang mapan ing panggonan cumepak taman iki ya iku wong asli Amérika. Ana arané suku kang duwé budaya Basketmaker Anasazi. Budayané rada seneng pindhah-pindhah utawa bisa diarani semi-nomaden. Ana manèh kelompok wong kang wis mapan lan ora seneng pindhah manéh. Kelompok iki diarani Parowan Fremont.[3]

Saka Géologi panggonan ngarai Zion lan panggonan Kolob kalebu duwéni sanga bentuk sediméntasi Mesozoikum kang umuré 150 yuta taun. Ing jaman semana segara isih cethèk, lepèn, kolam lan tlaga anget, gurun kang amba, lan pinggiran kang cedhak-gisik isih garing nutupi panggonan kasebut. Anané Uplift kang digandhengaké karo dadiné dataran Colorado ngangkat panggonan iki dadi 10,000 kaki (3,000 m) wiwit 13 yuta taun kepungkur.[3]

Geografi[besut | besut sumber]

Taman iki mapan ing sisih kidul-kulon Utah ing Washington, kabupatén Iron lan Kane. Saka géometri, mapan ing plataran Markagunt lan Kolob, ing persimpangan telung propinsi geografis Amérika Lor ya iku dataran Colorado, Basin Agung, lan Gurun Mojave. Sisih lor taman iki moncér minangka bagéan ngarai Kolob lan bisa diakses saka Interstate 15, metu ing 40.[4]

Puncak gunung Horse Ranch 8,726-mlaku (2,660 m) minangka titik paling dhuwur ing taman kasebut; titik paling ngisor yaiku dhuwure 3,666 kaki (1,117 m) saka Coal Pits Wash, nggawé réliéf udakara 5.100 kaki (1,600 m).[4] Kali ing panggonan-panggonan iku njupuk jalur dawa lan kaya persegi panjang manut karo papan-papan kang nggabung ing watu-watu. Aliran kali Virgin, bagéan garpu Lor ngléwati ngarai Zion ing taman kasebut, udakara 50 nganti 80 kaki saben mil (9.5 nganti 15.2 m/km) (0.9-11.5%). [5]

Dalan menyang ngarai Zion dawané 6 mil (9.7 km), pungkasan ana ing Kuil Sinawava, kang diarani déwa bantheng India Paiute.[6] Ngarai dadi luwih sempit nalika cedhak kuil. Dalan kang terus tutuké The Narrows, jurang mung 20 kaki (6 m) lan dhuwur nganti 2,000 kaki (610 m). Dalan ngarai Zion bisa nganggo bus mangkat mulih gratis wiwit awal April nganti akhir wulan Oktober lan kendharaan pribadi ing wulan liyané. Dalan ing zion dibukak kanggo kendharaan pribadi saben taun.

Sisih wétan taman kasebut dilayani dalan tol jenengé Zion-Mount Carmel Highway (SR-9), kang ngliwati Terowongan Zion-Gunung Carmel lan rampung ing Gunung Karmel. Ing sisih wétan taman kasebut, ana taman moncér ya iku Checkerboard Mesa lan Kuil Wétan.

Wilayah Kolob, sisih lor-kulon saka ngarai Zion. Nduwé panggonan ngarai kang diarani The Subway, lan tampilan pemandhangan kang kabéh panggonan saka titik Lava. Bagéan nagari Kolob, ing sisih kidul-kulon ing kutha Cedar, nampilaké lengkungan alam kang asli lan paling dawa ing donya, arané Kolob Arch.[4]

Géografis liyané kang misuwur ing taman iki kalebu Narrows River Virgin, Emerald Pools, Angels Landing, The Great White Throne, lan Court of the Patriarch utawa bisa diarani Pengadilan Patriarki.

Iklim[besut | besut sumber]

Cuaca musim semi ora bisa diramal, kanthi angin gedhé, udan umumé, dicampur karo cuaca panas kang cerah. Biasané yèn wulan Maret akéh udan.[4] Kembang jarah padha mekar wiwit April nganti Juni, uga puncaké ing wulan Mei. Yen gugur biasané cerah lan anget. Yèn wéngi asring kadhemen. Yèn wayahé musim panas (95 nganti 110° F; 35 nganti 43° C), nanging yèn wéngi biasané kepènak (65 nganti 70° F; 18 nganti 21°C). Yèn badhai ing wayah soré biasané wiwit pertengahan wulan Juli nganti pertengahan wulan Sèptémber. Badhai uga ngasilaké curug lan bajir gedhé. yèn cerah, utawa bubar badhai biasané nganti 60 ° F (16° C); bengi asring 20 nganti 40° F (−7 nganti 4°C). Badai yèn wayahé musim adhem bisa tahan pirang-pirang dina lan nggawé dalan uga adhem lan lunyu. Kahanan nyopir ing musim adhem wiwit wulan Nopémber nganti Maret.[4]

Dhata iklim Zion National Park (1981–2010)
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
Cathetan paling dhuwur °F (°C) 73
(23)
89
(32)
91
(33)
97
(36)
106
(41)
114
(46)
115
(46)
112
(44)
110
(43)
99
(37)
86
(30)
81
(27)
115
(46)
Rerata suhu sing dhuwur °F (°C) 54.2
(12.3)
58.3
(14.6)
66.2
(19)
74.3
(23.5)
85.2
(29.6)
95.7
(35.4)
101.0
(38.3)
98.3
(36.8)
91.0
(32.8)
78.3
(25.7)
63.5
(17.5)
53.3
(11.8)
76.7
(24.8)
Rerata per dina °F (°C) 42.3
(5.7)
45.9
(7.7)
52.3
(11.3)
59.1
(15.1)
68.9
(20.5)
78.8
(26)
85.0
(29.4)
83.0
(28.3)
75.6
(24.2)
63.6
(17.6)
50.3
(10.2)
41.4
(5.2)
62.3
(16.8)
Rerata suhu sing dhuwur °F (°C) 30.3
(−0.9)
33.5
(0.8)
38.3
(3.5)
43.9
(6.6)
52.7
(11.5)
62.0
(16.7)
69.0
(20.6)
67.7
(19.8)
60.3
(15.7)
48.8
(9.3)
37.0
(2.8)
29.5
(−1.4)
47.8
(8.8)
Cathetan paling asor °F (°C) −15
(−26)
0
(−18)
10
(−12)
21
(−6)
20
(−7)
7
(−14)
41
(5)
35
(2)
33
(1)
17
(−8)
−10
(−23)
−5
(−21)
−15
(−26)
Rerata curah udan inches (mm) 1.82
(46.2)
1.98
(50.3)
2.04
(51.8)
1.31
(33.3)
0.67
(17)
0.31
(7.9)
1.22
(31)
1.45
(36.8)
1.04
(26.4)
1.30
(33)
1.42
(36.1)
1.63
(41.4)
16.19
(411.2)
Rerata udan salju inches (cm) 0.9
(2.3)
1.0
(2.5)
0.7
(1.8)
0.1
(0.3)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.5
(1.3)
1.0
(2.5)
4.2
(10.7)
Rerata dina udan (≥ 0.01 in) 6.5 7.8 7.8 6.1 4.4 2.7 5.1 6.6 4.7 5.1 4.8 6.4 68
Rerata dina salju (≥ 0.1 in) 0.6 0.5 0.4 0.1 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.3 0.6 2.5
Sumber #1: NOAA[7]
Sumber #2: Western Regional Climate Center (extremes 1904–present)[8]

Biologi[besut | besut sumber]

Basin Agung utawa cekungan gedhé (The Great Basin), Gurun Mojave, lan dataran Colorado konjuk ing ngarai Zion lan Kolob. Iki, bebarengan karo topografi werna ing ngarai-mesa, macem-macem jinis lemah, lan kasedhiyan banyu kang ora rata, nyedhiyakaké manéka habitat kanggo tanduran lan kewan kang béda-béda mapan ing wilayah kasebut. Taman iki kalebu 289 manuk, 79 mamalia, 28 réptil, 7 iwak, lan spésies amfibia.[9] Organismé iki nggawé omah-omahé ing siji utawa luwih saka papat zona urip kang ditemokaké ing Taman: ara-ara samun, ara-ara, riparian, alas, lan alas konifer. Kahanan ara-ara samun ing ngisor ngarai, akéh watu lan bathi kang adoh saka aliran perennial. Umumé ana Sagebrush, kaktus pear prickly, lan rabbitbrush, bebarengan karo sacred datura lan Indian paintbrush. Penstemon Utah lan aster emas uga bisa ditemokaké.[4]

Kang kalebu Kéwan awan umumé mule deer, rock squirrels, pinyon jays, lan whiptail uga collared lizards. Trewélu gurun bisa uga diarani desert cottontails, jackrabbits lan Merriam's kangaroo metu ing wayah wengi. Sakliyané iku Cougars, bobcats, coyotes, badgers, gray foxes, lan ring-tail iku kabeh manpan ana paling dhuwur, ya iku dadi prédator.[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Listing of acreage as of December 31, 2012". Land Resource Division, National Park Service. Dijupuk March 31, 2013. 
  2. "Zion-Mt. Carmel Highway and Tunnel". National Park Service. Dijupuk March 31, 2013. 
  3. a b Tufts, Lorraine Salem, 1947- (1994). Secrets in the Grand Canyon, Zion, and Bryce Canyon National Parks (ed. 2nd ed). North Palm Beach, Fla.: National Photographic Collections. ISBN 0-9620255-4-2. OCLC 26166387. 
  4. a b c d e f g phone, please email us at zion_park_information@nps gov Contact Us. "Site Index - Zion National Park (U.S. National Park Service)". www.nps.gov (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-06. 
  5. Harris, Ann G.; Tuttle, Sherwood D., 1918- (1997). Geology of national parks. (ed. 5th ed.). Dubuque, Iowa: Kendall/Hunt Pub. Co. ISBN 0-7872-1065-X. OCLC 36135909. 
  6. Alexander, Charles P. (1948). "Records and Descriptions of North American Crane-Flies (Diptera). Part VII. The Tipuloidea of Utah, 1". The American Midland Naturalist 39 (1): 1–82. ISSN 0003-0031. doi:10.2307/2421428. 
  7. "UT Zion NP". National Oceanic and Atmospheric Administration. Dijupuk November 3, 2013. 
  8. "Zion National Park, Utah". Western Regional Climate Center. Dijupuk 3 Nov 2013. 
  9. NPS contributors (2008-12-20). "Wilderness Stewardship Plan Handbook". Dijupuk 2020-01-06.