Taman Nasional Guwa Mammoth

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Taman Nasional Gua Mammoth yaiku taman nasional Amerika ing Kentucky tengah, kalebu bagean saka Guwa Mammoth, sistem guwa sing paling dawa sing dingerteni ing jagad iki. Wiwit taun 1972 gabung karo Gua Mammoth kanthi sistem sing luwih dawa ing sangisore Flint Ridge ing sisih lor, jeneng resmi sistem kasebut yaiku Sistem Gua Mammoth – Flint Ridge. Taman kasebut didegake dadi taman nasional tanggal 1 Juli 1941, Situs Warisan Dunia tanggal 27 Oktober 1981, lan Cagar Biosfer internasional tanggal 26 September 1990.

Taman selatan ana 52,830 hektar (21,380 ha) utamane ing Edmonson County, kanthi wilayah cilik sing nduwe sisih wetan menyang kota Hart lan Barren. Kali Hijau nglewati taman kasebut, kanthi anak sungai sing diarani Kali Nolin mlebu ing Green ing njero taman. Guwa Mammoth minangka sistem gua sing paling dawa ing donya sing nduwe luwih saka 400 mil (640 km) liwat jalur sing diteliti, sing meh kaping pindho suwene sistem gua paling dawa kaping loro, guwa jero banyu Sac Actun ing jero ruangan.

Dhata iklim Mammoth Cave National Park Visitor Center. Elev: 666 ft (303 m)
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
Rerata suhu sing dhuwur °F (°C) 44.1
(6.7)
49.0
(9.4)
58.7
(14.8)
69.7
(20.9)
77.4
(25.2)
84.5
(29.2)
88.1
(31.2)
87.5
(30.8)
81.4
(27.4)
70.6
(21.4)
58.9
(14.9)
47.2
(8.4)
68.2
(20.1)
Rerata per dina °F (°C) 34.6
(1.4)
38.6
(3.7)
46.9
(8.3)
57.0
(13.9)
65.4
(18.6)
73.2
(22.9)
77.0
(25)
76.0
(24.4)
69.1
(20.6)
58.1
(14.5)
47.9
(8.8)
37.8
(3.2)
56.9
(13.8)
Rerata suhu sing dhuwur °F (°C) 25.2
(−3.8)
28.2
(−2.1)
35.1
(1.7)
44.2
(6.8)
53.4
(11.9)
61.8
(16.6)
65.9
(18.8)
64.4
(18)
56.8
(13.8)
45.5
(7.5)
36.9
(2.7)
28.4
(−2)
45.6
(7.6)
Rerata curah udan inches (mm) 3.52
(89.4)
4.02
(102.1)
4.59
(116.6)
4.20
(106.7)
5.67
(144)
4.23
(107.4)
4.49
(114)
3.86
(98)
3.87
(98.3)
3.46
(87.9)
4.23
(107.4)
4.78
(121.4)
50,92
(1.293,4)
Kalembaban relatif rerata (%) 72.9 68.1 61.1 59.4 68.3 71.7 73.3 71.0 69.7 67.5 68.7 73.2 68.8
Sumber: PRISM Climate Group[1]
  1. "PRISM Climate Group, Oregon State University". www.prism.oregonstate.edu. Dibukak ing July 15, 2019.