Téori probabilitas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Probabilitas iku cara kanggo ngungkap kawruh utawa kapercayan yèn sawiji kadadéan bakal lumaku utawa wis kelakon. Konsèp iki wis dirumusaké kanthi luwih ketat sajeroning matématika, lan banjur dipigunakaké kanthi luwih amba ora mung ing matématika utawa statistika waé, nanging uga kauangan, sains lan filsafat.

Konsèp matematika[besut | besut sumber]

Probabilitas sawiji kadadéan iku angka sing nuduhaké kamungkinan dumadiné sawiji kadadéan. Ajiné di antara 0 lan 1. Kedadéyan sing duwé aji probabilitas 1 iku kadadéan sing mesthi lumaku utawa wis lumaku [1]. Umpamané srengéngé sing isih njedhul saka sisih wétan nganti saiki. Déné kadadéan sing duwé aji probabilitas 0 ya iku kadadéan sing ora mungkin lumaku. Umpamané wedhus manak sapi.

Probabilitas/Peluang sawiji kadadéan A lumaku dilambangaké kanthi notasi P(A), p(A), utawa Pr(A). Suwaliké, probabilitas [dudu A] utawa komplemen A, utawa probabilitas sawiji kadadéan A ora bakal kadadéan, ya iku 1-P(A). Minangka conto, peluang kanggo ora munculé wiji dhadhu enem yèn sawijining dhadhu mawa sisih enem diguliraké ya iku .

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ . A First Course in Probability - Sheldon Ross 1976