Téori impunan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
A Venn diagram illustrating the intersection of two sets.

Téyori impunan iku cawang logika matématika sing nyinaoni impunan, kang ora resminé ya iku kumpulan barang. Sanajan sembarang tipe obyèk bisa diklumpukaké dadi impunan, téyori impunan digunakaké paling kerep kanggo obyek sing cocog kanggo matématika. Basa téyori impunan bisa digunakaké ing ukara salawasé kabèh objèk matématika.

Kajian modhèren téyori impunan iki diwiwiti déning Georg Cantor lan Richard Dedekind ing 1870-an. Sawisé tinemu paradhoks ing téyori impunan naif, akèh sistem aksiom padha diajokaké ing awal abad rong puluh, sing paling misuwur ya iku aksiom Zermelo-Fraenkel, nganggo aksioma pilihan.

Téyori impunan umum digunakaké minangka sistem dhasar kanggo matématika, mliginé ing wangun téyori impunan Zermelo-Fraenkel karo aksiom pilihan. Sajabane kagunan dhasaré, téyori impunan iku cawang matématika dhéwé, kanthi masarakat riset sing aktif. Riset kontemporèr saka téyori impunan kalebu topik kang werna-werna, saka struktur garis wilangan réal nganti nyinaoni konsistènsi saka kardhinal gedhé.

Cathetan[besut | besut sumber]

Wacan luwih lanjut[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Cithakan:Babagan matematika

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.