Sutasoma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sutasoma ya iku putrané Raja Mahaketu kang dadi raja ing nagara Ngastina. Sawisé diwasa sang radèn sregep anggoné ngibadah, panggalihipun suci, lan trésna marang agama Buda (mahayana). Dèwèkéra gelem kawin utawa nikah, lan ora gelem didadèkaké raja malah minggat saka karajan.[1]

Nalika lungané sang radèn Sotasoma dingertèni, kabèh kang ana ing istan padha bingung dhéwé-dhéwé. Sang raja lan permaisuri dadi sedih, banjur diyem-yemi déning wong akèh. Sawisé tekan alas sang radén nyembah ing sawijining candhi. Ora let suwi banjur teka Bhatari Widyukarali kang mènèhi titah yèn persembayangané wis ditampa. Banjur sang radèn manjat gunung Himalaya ditutaké déning para pandhita. Sawisé tekan ing salah sawijininé pertapaan, sang radèn éntuk wedharan ngèngingi riwayaté lan diceritaké uga anané raja, titisan raja reksasa kang seneng mangan manungsa. Raja iku duwé jeneng Prabu Purusada utawa Kalmaspada.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]