Sorbonne-Universitas Paris

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pintu gerbang Universitas Paris.
Gedung wonten ing Sorbonne.

Sorbonne (La Sorbonne) punika gadhah teges ingkang sanès dhumateng para masarakat ngantos pirang-pirang abad laminipun

ingkang dipunyasa nalika taun 1257 déning Robert de Sorbon dados salah satunggaling collège (kolese) nalika abad pertengahan Universitas Paris. Kolese punika dipuntindas nalika jaman Revolusi Perancis salajengipun dipuntutup nalika taun 1882.

  • Akiripun, meski gedung punika namung tuladha saking kathahipun kolese universitas sarta

pusat studi élmu teologi, ananging asma Sorbonne punika dipunagem malih dados tembung ingkang madani Fakultas Teologi Universitas Paris.

  • Salaminipun jaman (akir abad kaping-19), gedung-gedung Collège de Sorbonne

dipun-ginakaken dados gedung Fakultas élmu Eksakta sarta élmu Sastra. Amargi asma "Sorbonne" dados asma kanggé Universitas Paris, sasampunipun universitas ingkang gadhah sajarah punika dipecah-pecah nalika taun 1970 (dados tigawelas universitas ingkang sanès, tiga saking tigawelas universitas punika taksih nganggé asma Sorbonne inggih punika: Panthéon-Sorbonne, Universitas Paris III: Sorbonne Nouvelle, sarta Universitas Paris IV: Paris-Sorbonne. Rektorat saking 13 universitas punika taksih sami, kantoripun wonten ing Sorbonne.

Pranala njawi[besut | besut sumber]