Simplas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jalur apoplas lan simplas

Simplas ya iku kontinum sitoplasma kang gegayutan déning plasmodesmata ing tanduran lan duwé fungsi kanggo ngangkud banyu lan mineral saka oyot tekan xilem.[1] Prosès panyerapan banyu lan zat hara ing oyot tanduran bisa lumantar dalan loro, ya iku ing jaba pembuluh lan ing jero pembuluh.[2] Pangangkutan ing jaba pambuluh kapérang dadi apoplas lan simplas.[3] Simplas ngemot sitoplasma kabèh sel tanduran lan vakuola.[2] Simplas miangka siji unit amarga protoplas sel kang jinejeran tansah gegayutan lumantar plasmodesmata.[2] Bahan kaya ta glukosa bisa ngliwati plasmodesmata saka sel tekan sel kaping ewonan luwih rikat tinimbang karo nembus membran lan dinding sel.[2] Ananging partikel kang luwih gedhé saka 10 nm ora bisa ngliwati plasmodesmata.[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:G2. ISBN 979-688-468-2
  2. ^ a b c d e Salisbury FB, Ross CW. 1995.Fisiologi Tumbuhan. Indonesia: Penerbit ITB Bandung. Hal 22. ISBN 979-8591-20-8.
  3. ^ Furqonita D. 2007. Biologi. Indonesia: Penerbit Yudistira. Hal 177. ISBN 978-979-746-789-0.