Siddhartha (novèl)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Siddhartha
Gambar:Hermann Hesse - Siddhartha (book cover).jpg
Pertalan Basa Inggris sing Kapisan
Panganggit Hermann Hesse
Pamertal Hilda Rosner
Nagara Jerman
Basa Jerman
Pangecapan New Directions (U.S.)
Kala babar
1922, 1951 (U.S.)
Jinis sarana Print (sampul tipis)
Kaca 152
OCLC 9766655
833.912

Siddhartha iku novèl déning Hermann Hesse sing dibabar ing taun 1922. Nyeritakaké spiritual lelana kanggo nemu jati dhiri bocah lanang sing jenengané Siddhartha kala wektu Buda Gotama. Novèl iki novèl é Hesse sing kasange, ditulis ing basa Jerman nanging simpel lan tulisané méh pada kaya geguritan. Buku iki digebyag ing US ing taun 1951 lan dadi buku sing mrabawani ing taun 1960an. Hesse ngujubaké bab kapisan buku iki kanggo Romain Rolland[1] lan bab kapindho kanggo Wilhelm Gundert, ponakané.

Tembung Siddhartha iku saka Basa Sansekerta, siddha (nggayuh) + artha (apa sing digoléki), utawa yèn digabungaké dadi "dhèwèké sing wis nemu artining (kauripan)" utawa "dhèwèké sing suksés nggayuh gegayuhané".[2] Faktané, jenengé Buda dhéwé, sadurungé pangasingané, iku Siddhartha Gautama, Pangéran saka Kapilavastu. Ing buku iki, Buda iku dimaksudaké kanggo "Gotama".[3]

Karakter-karakter[besut | besut sumber]

  • Siddhartha: Lakoné.
  • Govinda: kancané Siddhartha lan uga muridé Gotama.
  • Siddhartha’s Father: Brahmin sing ora sanggup maremaké Siddhartha sing nggoleki kacerahan.
  • The Shramanas: Sutapa sing ngandhani Siddhartha kèlangan utawa beslah iku nuntun ing kacerahan.
  • Gotama: Buda, sing ajarané ditolak nanging pangalaman lan kabijakan dhiriné dipuja déning Siddhartha.
  • Kamala: Kréyéng lan guru sénsualé Siddhartha, ibuné Siddhartha Enom.
  • Kamaswami: Sudagar sing ngajari Siddhartha bisnis.
  • Vasudeva: Tukang tambang sing wis dicerahaké lan dadi pambimbing spiritualé Siddhartha.
  • Siddhartha Enom: Anaké Siddhartha lan Kamala. Urip karo Siddhartha pirang-pirang taun nanging akiré lunga ing Adan.

Versi Filem[besut | besut sumber]

Versi filem Siddhartha digebyag ing taun 1972. Dibintangi déning Shashi Kapoor lan disutradarani Conrad Rooks.

Ing taun 1971, adhaptasi suréalistik ing wujud musikal Western dibabar ngajudul Zachariah. Diperagakaké déning John Rubinstein lan disutradarai déning George Englund. Don Johnson minangka Matthew, karakter sing padha karo Govinda.

Pertalan ing Basa Inggris[besut | besut sumber]

  • Rupa & co, dipertal déning Hilda Rosner.
  • Modern Library, dipertal déning Susan Bernofsky, bab pambukané ditulis déning Tom Robbins, narapertal bab pambuka (2006).
  • Penguin, dipertal déning Joachim Neugroschel, bab pambuka déning Ralph Freedman, narapertal cathetan (2002).
  • Barnes & Noble, dipertal déning Rika Lesser, bab pambuka déning Robert A. Thurman (2007).
  • Shambhala Classics, dipertal déning Sherab Chödzin Kohn, bab pambuka déning Paul W. Morris, narapertal pambuka (1998).
  • Dover Thrift Edition, dipertal déning Stanley Applebaum, bab pambuka lan glosarium anon. (1999)

Rujukan[besut | besut sumber]