Senthok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wit Senthok

Senthok (Celtis wighii utawa Celtis philippensis) ya iku wit taunan saka kulawarga Cannabaceae. Wit iki dhuwuré bisa nganti 45 mèter lan dhiamèter galihé 200 séntimèter. Galihé lurus silindhris werna soklat lan ana wulu-wulu alusé. Godhongé ijo tunggal sing kasusun spiral. Kembangé putih krém. Wohé bunder ndaging sing wernané jingga.

Ékologi lan Biologi[besut | besut sumber]

Kembang lan woh Senthok diprodhuksi saben sasi Juli-April. Déné wohé mateng ing sasi Novembér-Dhésembér. Panyerbukan direwangi dening kemangga lan angin. Wit iki tuwuh 2000 méter ing sadhuwuring samodra kang akèh sunaring srengéngé lan akèh banyu udan. Tanduran iki kasebar ing bawana Afrika, Asia nganti Australia.

Piguna[besut | besut sumber]

Kayu Senthok bisa dipigunakaké kanggo gawé prabot omah, piranti gawé wangunan, dhasaring kreteg, warangka cendhéla, lan gagang rakét tènes.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Partomihardjo, Tukirin dkk. (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Pers bersama Yayasan Pustaka Obor Indonesia. ISBN 978-979-799-804-2.