Seni Aborigin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Seni Watu Aborigin, ing Taman Nasional Kakadu, Ustrali.

Seni Aborigin ya iku seni sing digawé dening wong-wong asli Ustrali. Karya-karya seni iku kalebu karya-karya sing digawé nganggo cara sing beda-beda, kaya ta lukisan ing godhong, ukir-ukiran ing kayu lan watu, nggawé reca, sandhangan kusus, lukisan ing pasir. Seni Aborigin lumrahé nduwé gegayutan marang seremoni agama utawa ritual. Seni iki uga minangka sawijining bab sing wigati ing tradisi kebudayaan paling tuwo ing donya[1], miturut totemisme lan Pangimpèn. Kabeh corèk sing dilukis utawa sing digambar, nduwé crita dhèwè-dhèwè.

Pralambang digunakake ing seni Aborigin, kanggo nuduhaké bab sing beda-beda. Déné maknané pralambang iki bisa padha, pralambang kuwi bisa gonta-ganti makna sajeroning potongan-potongan sing padha, lan bisa uga béda-béda antarané kelompok siji karo liyané. Seni Aborigin iku satemené basa, sing dituturaké sarana corèk-corèk sing éndah sing diwiwiti udakara 30.000 nganti 40.000 taun kapungkur.

Sawènèh seniman Aborigin ngadol karya-karya seniné kanthi kekarep éntuk dhuwit. Ing taun 2007, seniman saka Pitjantjatjara, Yannima Pikarli Tommy Watson ngadol lukisan sing payu AU$240,000.[2]

Ing taun 2010 pamaréntahan Queensland mratélaké yèn Sepur Tilt cacah loro bakal digambari karo seniman asli, Judy Watson lan Alick Tipoti.[3] Karya kuwi bakal dadi karya seni aborigin sing paling agung sing dilukis ana sepur sing dawané 185 mèter, kanthi pitung gerbong lan rong lokomontip.[3] Sepur Tilt bakal nglaju antarané Brisbane lan Cairns.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Australian Indigenous art, australia.gov.au: www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/austn-indigenous-art, accessdate: October 4, 2015
  2. ^ "An Aboriginal art success farewells Sydney". abc.net.au. 2011 [last update]. Dijupuk 6 August 2011. Pitjantjatjara artist Yannima Pikarli Tommy Watson.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  3. ^ a b "Artists Named For Iconic Indigenous Tilt Trains at Aboriginal Art News". aboriginalartnews.com.au. 2011 [last update]. Dijupuk 6 August 2011. Judy Watson and Alick Tipoti  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)