Sangkaning asu omahan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Sangkan paraning asu)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cumplung sregala klawu sing gedhé lan chihuahua sing cilik

Sangkaning asu omahan iku ora terang. Asu omah iku anggota gènus Canis, sing dadi pérangan saka canidae sing mèmper sregala lan dadi karnivora dharat sing akèh dhéwé. Kerabat asu sing cedhak dhéwé iku sregala klawu. Nanging loro-loroné iku sajatiné taxa saduluran, awit sregala modèren iku ora cedhak banget karo sregala sing kapisan didomèstikasi. Rekaman arkéologi nuduhaké menawa asu sing ora ragu dikubur cedhaké manungsa iku saka 14.700 taun kapungkur. Kamangka tilas asu sing kontrovèrsial iku saka 36.000 taun kapungkur. Tanggal-tanggal iki nuduhaké menawa asu awal dhéwé iku muncul nalika manungsa isih urip minangka wong sing golèk paburon lan pituwasing tegal, dudu minangka juru tani. Asu iku spèsiès kapisan sing didomèstikasi manungsa.

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Derr, Mark (2011). How the Dog Became the Dog: From Wolves to Our Best Friends. Penguin Group. ISBN 978-1468302691.
  • Pierotti, R.; Fogg, B. (2017). The First Domestication: How Wolves and Humans Coevolved. Yale University Press. ISBN 978-0-300-22616-4.
  • Shipman, P. (2015). The Invaders:How humans and their dogs drove Neanderthals to extinction. Harvard University Press. ISBN 9780674736764.