Sangkan paraning asu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sangkan paraning asu omah iku ora terang. Asu omah iku anggota gènus Canis, sing dadi pérangan saka canidae sing mèmper sregala lan dadi karnivora dharat sing akèh dhéwé. Kerabat asu sing cedhak dhéwé iku sregala abu-abu. Nanging loro-loroné iku sajatiné taxa saduluran, awit sregala modèren iku ora cedhak banget karo sregala sing kapisan didomèstikasi. Rekaman arkéologi nuduhaké menawa asu sing ora ragu dikubur cedhaké manungsa iku saka 14.700 taun kapungkur. Kamangka tilas asu sing kontrovèrsial iku saka 36.000 taun kapungkur. Tanggal-tanggal iki nuduhaké menawa asu awal dhéwé iku muncul nalika manungsa isih urip minangka wong sing golèk paburon lan pituwasing tegal, dudu minangka juru tani. Asu iku spèsiès kapisan sing didomèstikasi manungsa.