Robert Fritz Graebner

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Robert Fritz Graebner (1877-1934) utawa Fritz Graebner ya iku antropolog saka Jerman. Wiwitané Graebner iku sarjana ngèlmu sujarah lan basa.[1] Sawisé nggayuh gelar sarjana, nuli nyambut gawé dadi konserfator ing muséum Berlin. Graebner duwé idé kanggo nyusun barang-barang kabudayan ing lemari-lemari muséum. Graebner njajal cara panyusunan dumasar panggon-pangoon ning bumi kang ana padhané. Sakumpulan pangonan kang sarupa iku karan déning Graebner, Kulturkreis.[1][2][3] Cara-cara klasifikasi unsur-unsur kabudayan sajroning Kulturkreis iku diandharaké ing buku kanthi sesirah Methode der Ethnologie ing taun 1911. Kulturkreis iki migunani supaya olèh gambaran panyebaran utawa difusi unsur-unsur kabudayan saka jaman mbiyèn. Klasifikasi Kulturkreis iki bakal ngrenkonstruksiké sujarah budaya manungsa. Sejatiné, cara iki ora gampang disusun, amarga akèh kang kudu dititèni saka èwuan unsur-unsur budaya ing sakabéh donya.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Kentjaraningrat (1964). Tokoh-tokoh Antropologi. Jakarta: Penerbitan Universitas. kk. 23–24. 
  2. Gaillard, Gérald (2004). The Routledge Dictionary of Anthropologists. London: Routledge. kk. 43–44. ISBN 0-203-49900-X. 
  3. Koentjaraningrat (1987). Sajarah Téyori Antropologi I. Jakarta: UI Press. k. 111. ISBN 979-8034-66-X.