Rigatoni

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Rigatoni

Rigatoni palafalan jroning basa Italia: [riɡaˈtoːni] iku sawiji wujud  pasta sing kaya tabung lan dawa karo diamèteré werna-werna.[1] Rigatoni ku ukurané luwih gedhé tinimbangé penne lan ziti, lan kadang kala rada bengkok, sanajan ora bengkok banget kaya macaroni. Rigatoni dhuwé ciri khas ya iku anané kaya gunung-gunungan ing njabane, kadang kala muteri awak pasta iki. Lan ora kaya pénné, pucukané rigatoni diiris kotak (perpendikuler) ora kanthi diagonal.

Tembung rigatoni iku saka tembung basa Italia rigato (tembung augmentatifé lan iku tembung jamaké rigatoni), sing tegese "kaya pagunungan" utawa "garis-garis", lan digandhèngaké karo hidhangan saka Italia sisih tengah lan kidul.[1][2] Rigatoncini iku kaya rigatoni ananging luwih cilik, luwih persis kaya ukurané pénné. Jeneng-jeneng pasta iku dhuwéni akhiran diminutif -ino (manawa ing wujud jamak -ini) nunjukaké ukurané.

Rigatoni iku wujud pasta sing paling diremeni ing Italia sisih kidul, mliginé ing Sisilia. Wujudé sing kaya jenengé, ridges sing tegesé ana gunung-gununge iku malah gawé kwalitèté luwih apik kanggo sosi-sosis lan kèju parut supaya luwih kelèt tinimbangé pasta sing ukurane lembut kaya ziti.[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "Pasta Types". Thenibble.com. Dijupuk 2012-08-22. 
  2. ^ "Pasta". Thenibble.com. Dijupuk 2012-08-22. 
  3. ^ Oretta Zanini De Vita (15 October 2009). Encyclopedia of Pasta. University of California Press. k. 237. ISBN 978-0-520-94471-8. ridged pasta collected the sauce and grated cheese better than smooth pasta. [...] Rigatoni, in particular, are perennial favorites in southern Italy, especially in Sicily