R.D.S Hadiwidjana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

R. D. S Hadiwidjana ya iku pengarang lan filolog kang duwé jeneng cilike Soewanda. Lair neng Sragen tanggal 9 Oktober 1895[1]. Jeneng cilike sing sakbanjuré disingkat "S" lan ditulis nang ngarepé jeneng wong tuwané, Hadiwidjana. Anak nomer 3 (telu) seka 6 (enem) saksadulur. Jeneng wong tuwané R.M. Ambjah Darmawisastra. Soewanda digedhèkké ing saktengahing budaya Jawa lan ngenut agama Kristen Roma Katholik. Dhèwèké dhaup 2 Fèbruari 1922 kanthi sèmah R.A. Agnes Soekartini putri Sasranegara, Muntilan (jeneng tuwa diwiwiti sakbubaré iki).

Anak[besut | besut sumber]

  • R. Ay. M. Titi Sari (Sasrajoeda, S.H.)
  • R. M. A. Haryana
  • R. Ay. Th. Titi Lestari (Natasuhardja)
  • Marsekal Pertama Dr. R.M.Efram Harsana
  • R.M.M. Sastrawan
  • R. Ay. M. Titi Rejeki (Juliwarsa)
  • R. Ay. F. Titi Rahayu (Prof. Mr. Munajat Danusaputra)
  • R. Ay. J. Titi Nawami (Dr. R. Sukarna Harjasudarma)
  • R. Ay. Dra. C. Hartati
  • R.M. dr M. Darmawan
  • R.Ay. C. Pudyati (Drs. Cosmas Batubara)
  • R. Ay.P. Saptawulan (Drs. Saragih)

Pawiyatan:[besut | besut sumber]

  • Magang ing Sumanegaran, Sragen, 1904
  • Kweek School, 1917
  • Kursus Guru Bahasa Jawa, 1920
  • Sekolah Jawa di Batavia, 1921
  • Kursus Guru Bahasa Jawa di Batavia, 1928 - 1931
  • Akte Onderwijzer di Batavia, 1932

Lumakuné pakaryan[besut | besut sumber]

  • Guru, AMS lan HIK, 1931-1942
  • Guru Sekolah Guru Lanjutan (SGL) Jetis, Yogyakarta, 1942-1945
  • Dosen Luar Biasa in Sekolah Tinggi Gadjah Mada, 1946
  • Dosen Luar Biasa Fakultas Sastra dan Kebudayaan Universitas Gadjah Mada, wiwit 1949
  • Dosen Luar Biasa FKSS IKIP Yogyakarta, 1969-1970an
  • Guru Sekolah Menengah Tinggi (SMT), Yogyakarta, 1945-1955
  • Guru Kepala Kursus BI Bahasa Indonesia dan Jawa di Yogyakarta, 1955-1958
  • Dosen Luar Biasa Kursus BI Bahasa Indonesia lan Jawa ing Yogyakarta lan Dosen Bahasa Indonesia ing Universitas Saraswati Surakarta, 1960-1961

Karya[besut | besut sumber]

Pertalan[besut | besut sumber]

  • Äphorisma: Jagading wong urip, Kleru, Wong iku ana 4 prakara, ana ing Medan Bahasa Basa Jawi (No. 1, Thn. IV, 1959)

Gancaran[besut | besut sumber]

  • Majalah Jawi Sraya, ing Muntilan wektu isih ing Kweek School
  • Duk Anomku, Wong Becik, Yasaning Setan marang Manungsa, Ngibadah ing Medan Bahasa Jawi (No. 4, Thn IV, 1959)
  • Inisial sing asring dinggo ya iku ¨Suhawo¨ seka tembung jenenge Soewanda Hadiwidjana lan uga asring nganggo ¨Cantrik Sukawati¨

Bahan wulangan dan wacan[besut | besut sumber]

  • Sastra Gita Wicara (Jilid 1 1950 lan Jilid II 1963)

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Widati, Sri; Rahayu, Prapti; Prabowo, Dhanu Priyo (2015). Ensiklopedi Sastra Jawa. Yogyakarta: Balai Bahasa Yogyakarta. kk. 426–428. ISBN 9789791852357.