Quesadilla

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kepiyé carané gawé quesadilla kèju
Sabunderan Quesadilla(ora setengah)
Quesadillas

Sawiji quesadilla (/ˌksəˈdjə/, Pangucap cara Spanyol: [kesaˈðiʝa]Cithakan:Tautan audio IPA) ya iku sawiji tortilla, lumrahé tortilla jagung -nanging uga kadang kala kagawé saka tortilla gandum, sing njeroné diisi nganggo kèju banjur dibakar. Karo panganan liyané, kaya ta campuraning bumbu-bumbu lan jangan-janganan sing asin utawa jangan-janganan asringé ditambahi, banjurare dimasak ing wajan. Quesadilla sing lengkap nyakup loro tortilla diisi nganggo kèju lan ditumpuk unduh. Manawa diiris dadi loro, kagawé saka sawiji tortilla diisèni nganggo kèju lan dilempit dadi siji ing wujud wulan separo.[1][2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pinangkaning quesadilla iku Mèksiko ing jaman kolonial. Quesadilla minangka panganan uwis owah lan évolusi sawisé taun-taun nalika wong-wong sing èkspèrimèn utawa nyoba-nyoba nganggo macem-macemé sing béda.[3]

Jinis-jinis[besut | besut sumber]

Quesadilla sing asli (Mèksiko) [besut | besut sumber]

Ing tlatah-tlatahing Mèksiko tengah lan kidul, sawiji quesadilla iku panganan masa sing bunder lan cèpèr dimasak, diarani tortilla, diangetaké kanggo nglembutaké supaya bisa dilempit dadi siji banjur diwènèhi isèn-isèn. Quesadilla lumrahé diisèni nganggo kèju Oaxaca (queso Oaxaca). Kèju Oaxaca iku kèju kaya benang wujudé saka Mèksiko kagawé déning métode pasta filata (dadih sing dijembrèng). Quesadilla iku dimasak ing comal nganti kèjuné ndlèdèk tenanan. Quesadilla iku lumrahé dimasak tanpa tambahan saka lenga apa waél. Asringé quesadilla iku disajikaké karo salsa ijo utawa abang, bawang bombay sing wis dirajang, lan guacamole.[4] Banjur kèju Oaxaca utawa kèju benang iku sawiji isèn-isèn sing paling umum, bahan-bahan liyané uga digunakaké minangka tambahan utawa panaggantiné kèju liyané. Bahan-bahan iki kalebu jangan-jangan sing uwis dimasak, kaya ta kenthang-kenthangan karo chorizo, squash blossoms, jamur-jamru, epazote, huitlacoche, lan daging masak sing rena-rena, kaya ta chicharron, tinga kagawé saka daging pitik utawa daging sapi utawa, daging babi. Ing sawenèh panggonan, quesadilla ugu diwènèhi panganan liya ing dhuwuré nganngo bahan-bahan liya, mingangka tambahaning isèn-isèn sing wis ana ing jeroné: alpuket utawa guacamole, bawang bombay sing wis dirajang, tomat, lombok serrano lan cilantro iku sing paling umum. Salsas uga bisa ditambahi minangka topping.[5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Herbst, Sharon Tyler (2001). Food Lover's Companion (ed. Third). Barron's Educational Series. k. 501. ISBN 0-7641-1258-9. OCLC 43894522. 
  2. ^ http://www.gannett-cdn.com/-mm-/7f222935527c62c13bae37265fb76b63f35a95fd/c=200-0-3400-2400&r=x404&c=534x401/local/-/media/2015/08/14/DetroitNews/B99291963Z.1_20150814143714_000_GAEIC8TP.2-0.jpg
  3. ^ Kiple, Kenneth F. & Ornelas, Kriemhild Coneè (2000). The Cambridge World History of Food. 2 vols. New York: Cambridge University Press. ISBN 9780521402163. OCLC 44541840. 
  4. ^ "History of Quesadillas". cookingschoolsite (blog). Dijupuk 2012-02-27 – lumantar Google Sites. 
  5. ^ Montanari, Massimo (1994). The Culture of Food. Oxford, UK: Blackwell. ISBN 9780631182658. OCLC 29024700.