Prastawa Brexit ing Jawa Tengah (2016)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prastawa sing diarani Brexit ing Jawa Tengah iku, prastawa macet total ing gapura metu dalan tol lintas Jawa ing posisi Brebes Wétan (Indonésia Brebes Timur) nalika mangsa mudhik Lebaran sakiwa tengené surya 1 Juli 2016.[1] Banjur déning média massa tetembungan Brebes Timur Exit dicekak dadi Brexit, miturut wetuné Britania Raya saka Uni Éropah.[2] Nalika macet total iki, mobil lan tetumpakan motor liyané mandheg nganti welasan jam ing pucuking dalan tol. Macet total iki uga marai tilaré welasan panganggo kendaraan bermotor.

Latar wuri[besut | besut sumber]

Dalan tol lintas Jawa wis direncanakaké ing dasawarsa 1990-an, dalan iki dikarepaké bisa ngubungaké Merak ing pucuk kulon Jawa karo Banyuwangi, sebrangé Pulo Bali ing pucuk wétan Pulo Jawa. Nanging wiwit dasawarsa iku nganti dasawarsa 2010-an, pamaréntah isih kangèlan mbébasaké lahan saka warga, mula dalané iki isih pedhot-pedhot lan durung rampung kabèh.

Kritik[besut | besut sumber]

Prastawa iki ngundang kritik marang Présidèn Joko Widodo. Wong-wong sing sajatiné ora seneng marang panjenengané banjur nganggo prakara iki dadi dhasar kritik.[3]

Réaksi[besut | besut sumber]

Prastawa iki uga dadi ngunang réaksi saka nagara-nagara ngamanca, kaya ta Inggris lan Jerman. Ing Inggris wong dadi kagèt tembung Brexit ditrapaké kanggo prastawa ala iki.[4] Ing Jerman didhedhesaké manawa prastawa iki déné wong sing padha mudik, marai macet nganti telung dina lan manawa para kurban iku padha tiwas déné kekeselen.[5]

Réferènsi[besut | besut sumber]