Pitik belèhan - Endhog-endhogan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hósvík, Faroe Islands (5).JPG
Pitik ndhog-ndhogan  lan endhog ing kandhang jinis baterei.
Gambar:Kandang anak ayam.jpg
Kandhang anak pitik ing kaanan brooding / nggedhekake. Kandhang pitik uga miguna  kanggo ngayomi anak pitik saka kang mangan kéwan. Brooding iku salah siji saka unsur ning nemtokake kasile ing ternak, Wektu brooding iku wektu pangopènan DOC (chik in, day one chik) nganti umur 14 dina (utawa nganti mesin panas ora digunakake). Bab kang paling penting ing wektu brooding ya iku ayeme anak pitik iku dhewe, saliyane  suhu, ganti hawa lan padhete  pedunung.

Pitik kanthi jinis belèhan/ndhog-ndhogan diarani amarga pitik kasebut gunané kanggo dijupuk dagingé.[1] Sawisé pitik-pitik kasebut wis ora ngendhog manèh, pitik iku banjur dijupuk dagingé menawa dagingé taksih apik. Iku sebabé jinis iki diarani jinis dwi guna. Pitik kang kalebu jinis iki umpamané : Rhode Island Abang, Plymouth Rock, New Hampshire, Australop, Harco, Dekalb, lan liya-liyané. Pilik beléhan lumrahé duwé wulu werna putih lan duwé kulit werna kuning. Pitik iki dibelèh nalika umuré 4[2] nganti 7 minggu.

Pitik belehan iku pitik kang ancas pangopènane kanggo ngasilake daging. Jinis pitik iki nduweni titikan ya iku nduwe ukuran awak kang gedhe lan kuat. Bobot awak kang abot, akèh daging lan gajih, otot sikil sisih mburi kandel, lan asilé endhog sethitik. Pitik-pitik kaya iki tuladhané kayata : Cornish, Sussex, asalé saka Inggris lan pitik-pitik kelas Asia kayata: Brahma, Langshans, Cornish uga Hybro, Starbro, Cobb lan liya-liyané. Pamérangané dhedhasar jinis saka pitik belèhan iki ya iku watake kalem, bentuk awake gedhé, gedhéné cepet, wulu nyedhaki awak, kulit putih, lan asile éndhog sethitik.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Broiler, Sejarah dan Perkembangannya". 
  2. Bessei, W. (2006/09). "Welfare of broilers: a review". World's Poultry Science Journal (ing basa Inggris) 62 (3): 455–466. ISSN 1743-4777. doi:10.1017/s0043933906001085.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)