Pawarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Disambig.svg
Artikel punika isinipun ngéngingi Pawarta, unsur ing jurnalistik. Kanggé Warta sanèsipun pirsani Warta
Informasi Warta

Pengertian[besut | besut sumber]

Warta iku duwéni informasi kang migunani tumrap kang maca utawa kang ngrungokake. mula iku, anggoné maca sawijining warta kudu kanthi patitis, apa manèh yèn macakake warta kanggo wong liya, kudu gatekake kedhal, lagu, lan pangucapan kang trep. Supaya warta iku bisa katampa déning kang ngrongokake anggoné maca aja banter- banter lan nganggo sikap maca kang bener. Yèn mdelok acara warta ing televisi supaya ngerti kepriye maca warta kang apik iku. Lungguhe kanthi jejeg lan pandengane mripat ana ing ngarep. Suarane kudu cetha lan bisa dimangerteni déning pemeringe.

Maca Warta[besut | besut sumber]

Maca warta iku wigati kanggone masarakat jaman saiki. Kanthi maca warta, kabèh informasi bisa dimangerteni. Warta saka radio, televisi, lan ariwarti utawa kalawarti umumé ngandharake babagan manéka warna. Ana pamaréntahan, polotik, ékonomi, seni budaya, lan liyané- liyané. Mula iku, kanthi maca warta masarakat bisa mangerteni mlakune jaman, kaya ta rega BBM kang mundhak, penerbitan lalu lintas déning pamaréntah, lsp.. Macakake warta kanggo wong liya kudu gatekake kedal, lagu lan pangucapan kang cetha, supaya warta iku bisa katrima marang kang rungokake. Amrih becike bisa gatekake anggoné penyiar televisi kang lagi ngandharake wartane. Kepriye kedal, lagu lan pangucapane uga gesture utawa tindak tanduke awake. Penyiar televisi iku anggoné maca warta pandelengane tumuju ing ngarep, déné lungguhe utawa anggoné ngadeg jejeg lan pamacane bener.

[1].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Kodhe basa ora trep. Yatmana, Sudi dkk. Kabèh Seneng Basa Jawa 2 SMA Kelas XI. ISBN 979-746-455-5. Yudhistira.Jakarta. (2005:40, 113)

Cithakan:Artikel dhasar