Paul Bunyan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Figur Paul Bunyan ing Minnesota, Amérika Sarékat.

Paul Bunyan ya iku sawijining tokoh fiksi carita rakyat Amérika.[1] Dhèwèké digambarake duwé kekuwatan kang gedhé, amarga dhèwèké adhedhasar sawijining blandhong kayu kang urip ing abad kaping 19 ing Amérika Sarékat.[1]

Minangka tokoh fiksi, dhèwèké dikenal déning rakyat Amérika amarga kekuwatane, lan sipate kang sregep nyambut gawé, trampil, pinter ngrampungaké prakara lan tansah seneng.[1] Sanajan carita ngenani Paul Bunyan dicaritakake kanthi kathok tular kawit abad kaping 19, tulisan ngenani dhèwèké ora ana sadurunge abad kaping 20.[1]

Jurnalis James McGillivary nulis ngenani Bunyan ing seri esai kanthi irah-irahan The Round River Drive kang kaemot ana ariwarta Midwestern antarané taun 1906-1910. Nanging caritane benerbener wiwit dikenal kawit tulisan-tulisan ngenani dhèwèké akèh diemot ing ariwarta.

Akeh carita ngenani Bunyan kang diterbitake déning penerbit Red River lan penerbit liyané. Ing carita mau Bunyan digambarake lagi gawé Dano Gedhe kanggo gawé gowakan sapi raksasane.[2]

Kagumunane Paul Bunyan minangka figur carita rakyat tansah ngrembaka lan akèh referensi ngenani dhèwèké ana ing carita, kartun, puisi lan lagu sarta pirang-pirang festival komunitas lan kompetisi nebang kayu kang bisa tinemu ing pirang-pirang wewengkon Amérika ya iku nebang kayu dadi salah sawijining tradisi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Paul Bunyan, americanfolklore. Diundhuh tanggal 26 Mèi 2010.
  2. ^ Frozen Flames, americanfolklore. Diundhuh tanggal 26 Mèi 2010.