Patrice Lumumba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Patrice Lumumba, 1960.jpg

Patrice Émery Lumumba (2 Juli 1925 - 17 Januari 1961) minangka pulitikus lan pamimpin kamerdekaan ing Kongolia sing dadi Perdana Menteri pertama Républik Dhémokratik Kongo (banjur Republik Kongo) wiwit wulan Juni nganti Sèptémber 1960. Dheweke main bola-bali. peran penting ing transformasi Kongo saka koloni Bèlgi dadi republik bebas. Kanthi ideologi nasionalis Afrika lan pan-Afrikais, pimpinan partai Gerakan Nasional Congolese (MNC) wiwit taun 1958 nganti pembunuhan.

Ora suwe sawise kamardikan Kongolia ing taun 1960, ana mutantine nyerang ing tentara kasebut, menehi tandha awal Krisis Kongo. Lumumba njaluk tulung menyang Amérikah Sarékat lan Pasarékatan Bangsa-Bangsa kanggo bantuan kanggo nyuda pelencongan Katangan sing didhukung Bèlgi sing dipimpin Moise Tshombe. Loro-lorone nolak, mula Lumumba nulungi dhukungan Uni Sovyèt. Iki nyebabake akeh beda karo Presiden Joseph Kasa-Vubu lan kepala-staf Joseph-Désiré Mobutu, uga Amérikah Sarékat lan Bèlgi, sing nentang Uni Sovyèt ing Perang Adhem.

Lumumba banjur dipenjara dening panguwasa negara ing sangisore Mobutu lan dipateni dening petugas pemecat ing sangisoring panguwasa Katangan. Sasampunipun mejahi, dheweke katon akeh martir kanggo gerakan Pan-Afrika sing luwih wiyar. Ing taun 2002, Bèlgi resmi njaluk ngapura babagan peran kasebut ing pembunuhan.