Parembugan:Camat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Camat, puniko menawi jaman kerajaan dipun wastani Panewu, amargi piyambakipun gadhah prajurit cacah sewu (1000). Lajeng ing jaman Belanda Camat puniko assisten Wedono, pramio asring dipun arani "ndoro sten". Dasar ilat Jowo. Ing Jaman Kamardikan Camat puniko kepala wilayah Kecamatan, nggadahi wilayah nggih puniko Desa. Kanthi mekaten Desa dados andhahanipun Camat, miturut UU n0 5 tahun 1974 tentang Pemerintahan di Daerah lan UU no 5 tahun 1979 tentang Pemerintahan Desa. Camat dados Penguasa Tunggal administratur pemerintahan, pembangunan dan kemasyarakatan ing wilayahipun. Wonten era otonomi daerah dasar UU no 22 tahun 1999 lan UU no 32 tahun 2004 tentang Pemerintahan Daerah, Camat mboten dados penguasa Tunggal, namung perangkat daerah ingkang gadhah wilayah kerja nggih puniko Desa lan Kelurahan. Desa mboten dados bawahan Camat, namung kanthi pelimpahan wewenang Bupati, Desa dados wilayah kerja Camat. Ingkang artosipun Camat gadhah wewenang kangge nggulo wentah pemerintahan desa. Nggih kedhah dipun tampi kanthi pemikiran ingkang leres, amargi menawi mboten wonten kecamatan, desa dereng saged maju, punopo malih, wonten kalanipun pimpinan desa ingkang sok rumongso bisa, kebablasen luru pulihan ragad pilkades. Desa rusak, masyarakat demontrasi, konco dadi musuh, bojo dadi padu, sedulur dadi pisah... Masyarakat kito kapan majune???????

Sebagian tulisan iki apike digabung neng artikel utama Camat, Slamet Serayu 08:22, 22 November 2007 (UTC)

Camat versus lurah[besut sumber]

Ukara iki karepé apa? Camat iku mbawahi Lurah, nanging ora kanggoné Kepala Desa. Meursault2004ngobrol 7 Juni 2012 11.04 (UTC)