Pandhémi koronavirus 2019 ing Amérikah Sarékat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pandhémi koronavirus 2019 ing Amérikah Sarékat
COVID-19 outbreak USA per capita cases map.svg
Kadadéan kang kacathet saben sakyuta padunung

     < 7.04      7.04      28.17      63.38      112.67

     176.05+
COVID-19 Outbreak Cases in the United States (Density).svg
Kar swapraja lan laladan ing Amérikah Sarékat kang nuduhaké gunggung kadadéan kang kacathet (18 Maret)

     <50 kacathet      50–99 kacathet      100–249 kacathet      250–999 kacathet      1,000–5,000 kacathet

     >5,000 kacathet
COVID-19 pandemic in the United States by county.svg
Kadadéan COVID-19 kang kacathet miturut swapraja
LaraCOVID-19
Turunan VirusSARS-CoV-2
KapernahAmérikah Sarékat
Kadadéan kapisanEverett, Washington
Surya wiwitan15 Januari 2020
(5 months, 3 weeks and 1 day ago)
SumberWuhan, Hubei, Cina
Kadaéan kang kacathet533,378 (JHU)[1]
492,416 (CDC kacathet[2]
Mari32,026 (JHU)[1]
Mati
20,601 (JHU)[1]
18,559 (CDC kacathet)[2]
Sana kang resmi
coronavirus.gov

Pandhémi koronavirus 2019 ing Amerikah Sarékat kacathet kapisan nalika 20 Januari 2020 ing swapraja Washington.

Kadadéan[besut | besut sumber]

Dhinas Kaséhatan Federal mbiyawarakaké kasus kapisan koronavirus ing Amerikah Sarékat ya iku surya 20 Januari 2020. Wong kang nandang iku ing swapraja Washington, kang limang dina sadurungé saka Wuhan, Cina (papan sumberé lelara). Wong kang ninggal kapisan ing Amérikah Sarékat ing surya 29 Februari 2020 ing swapraja Washington. Wong lanang kang ninggal iku umuré udakara sèketan taun. Kang njalari ninggalé wong lanang mau ya iku kahanan awak sadurungé kang ora sehat. Nanging, dhèwèké ora duwé sajarah lelungan ing papan nandang virus lan ora sesambungan marang wong kang nandang korona.[3]

Akibat[besut | besut sumber]

Pawiyatan[besut | besut sumber]

Kahanan pageblug iki, sekolah-sekolah nganakaké kelas kanthi jero jaringan (daring). Amarga kelas lumantar jaringan, akèh siswa kang ora melu pelajaran. Gunggung mèluné kelas déning siswa saya akèh ing sekolah-sekolah kanthi siswa saka kulawarga kanthi asil asor, lan njalari komputer lan jaringan internet kang sulaya. Sawenèh guru nglapuraké kurang saka setengah siswané bisa mèlu pelajaran kanthi teratur. Salah siji conto perkara ya iku masarakat ing Minford, Ohio, kang siswané akèh manggon ing alas kang adoh lan ora duwé jaringan internèt.[4]

Pakunjaran[besut | besut sumber]

Pakunjaran Amérikah Sarékat ngeculké para tahanan kang gampang nandang virus amarga kasus infèksi ing pakunjaran.[5] Kanggo ngupaya nyuda infèksi COVID-19 ing negara, Lembaga Pakunjaran Federal mbiyawarakaké ing 31 Maret 2020, menawa wiwit tanggal 1 April 2020, ppara narapidana ing negara disimpen ing sèl pakunjaran lan dikunci (lock down). Printah iki ditindakaké 14 dina, utawa luwih suwé. [6]

Xenofobia lan rasisme[besut | besut sumber]

Koronavirus wis nyebar ing saindhenging Amérikah Sarékat, para panguwasa ngupaya kanggo nglawan rasisme ing Asiah-Amérikah lan informasi kang salah ngenani pageblug kasebut. Sawenèh padunung ngedohi laladan pecinan lan masarakat Asia ing Amérikah Sarékat. Sénator Dianne Feinstein (D-San Francisco) ngetokaké aturan supaya ora nyebaraké informasi palsu utawa kendhak amarga kewedèn.[7]

Wewatesan lelungan[besut | besut sumber]

Amarga sumebaré koronavirus, gunggung jadwal maburé pesawat diwatesi lan disuda. Perusahaan kang baku ing Amérikah Sarékat kaya ta American Airlines, Delta, lan United nindakaké owah-owahan kang gedhé kang merbawani jadwal mabur menyang Amérikah Sarékat, Éropah, Inggeris, Amérikah Kidul, Asiah, lan Ostrali. American Airlines mbiyawarakaké nyuda akèh jadwal mabur internasional nganti 6 Mei 2020. Jadwal mabur iki kalebu jadwal saka New York, Chicago, lan Los Angeles menyang London Heathrow lan Los Angeles menyang Sydney. Saliyané iku American Airlines, uga nglakokani jadwal mabur saben dina pisan Dallas lan Miami menyang London lan jadwal mabur kaping telu saben minggu saka Dallas lan Tokyo.[8]

Statistik[besut | besut sumber]

Cacah kang rampung dipriksa ing saben dinané ing Amérikah Sarékat[9]
‡ Data ing wektu iku diwurungaké.

Lapuran CDC gunggung sak-Amérikah Sarékat[besut | besut sumber]

Kadadéan ing Amérikah Sarékat miturut CDC[10]
nalika 20 Maret 2020
Kadadéan ing Amérikah Sarékat kang saka CDC
Lelungan 337
Kontak kang cedhak 321
Isih dipriksa panyebabé 14.561
Gunggung kadadéan 15.219
Kadadéan amarga wong kang dimulihké menyang Amérikah Sarékat
Wuhan, Cina 3
Kapal pesiar Diamond Princess 46
Gunggung kang dimulihké 49
Mati
Gunggung kang mati ing Amérikah Sarékat 201
Tabèl iki nuduhaké gunggung data CDC kang kababar, lan durung kalebu kadadéan kang dilapurké 24 jam kepungkur.

Gunggung kadadéan padunung kang ora dimulihké miturut tanggal [besut | besut sumber]

Rerincèn kadadéan miturut tanggal kang dijlèntrèhaké ing ngisor iki.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Johns Hopkins CSSE. "Coronavirus COVID19 (2019-nCoV)" (ArcGIS). Coronavirus COVID-19 Global Cases. Dijupuk 2020-03-20. 
  2. a b "Cases in U.S.". Center for Disease Control. Dijupuk 2020-03-20. 
  3. CNN, Faith Karimi. "How the rapidly spreading coronavirus evolved in the US". CNN. Dijupuk 2020-04-24. 
  4. Goldstein, Dana; Popescu, Adam; Hannah-Jones, Nikole (2020-04-06). "As School Moves Online, Many Students Stay Logged Out". The New York Times (ing basa Inggris). ISSN 0362-4331. Dijupuk 2020-04-21. 
  5. "US jails begin releasing prisoners amid pandemic". BBC News (ing basa Inggris). 2020-03-19. Dijupuk 2020-04-21. 
  6. "Prisoners Across U.S. Will Be Confined For 14 Days To Cut Coronavirus Spread". NPR.org (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-04-21. 
  7. "Officials decry anti-Asian bigotry, misinformation amid coronavirus outbreak". Los Angeles Times (ing basa Inggris). 2020-03-03. Dijupuk 2020-04-21. 
  8. Arnot, Mike (2020-03-16). "Airlines Cut International Flights in Response to the Pandemic". The New York Times (ing basa Inggris). ISSN 0362-4331. Dijupuk 2020-04-21. 
  9. "Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)". Centers for Disease Control and Prevention. 2020-02-11. Dijupuk 2020-03-10. 
  10. "Cases in the US". CDC.gov. Centers for Disease Control and Prevention. Dijupuk 2020-03-20.