Pamilihan Umum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pamilihan Umum (Pemilu) iku prosès pamilihan kanggo ngisi kalungguhan-kalungguhan pulitik tinamtu. Jabatan-kalungguhan mau maanéka-warna, wiwit saka présidhèn, wakil rakyat ing tataran pamaréntahan, nganti kepala désa.

Sajeroning Pemilu, para pamilih uga disebut konstituen, lan maang para konstituen iki mau para peserta Pemilu nawakaké janji-janji lan program-program ing ing sajeroning mangsa kampanye. Kampanye dilakoni ing sajeroning wektu sing wis ditemtokaké, sadurungé wektu pamungutan swara.

Sawisé pamungutan swara diayahi, prosès pangitungan diwiwiti. Pamenang Pemilu ditemtokaké déning aturan main utawa sistem panentuan pemenang sing wis dikukuhaké sadurungé lan disetujoni déning para peserta, lan disosialisasèkaké marang para pamilih.

Pemilu ing Indonésia[besut | besut sumber]

Artikel utama: Pemilu ing Indonésia

Pranala njaba[besut | besut sumber]