Pakunjaran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pakunjaran utawa kunjara[1] utawa panjara[2] iku papan tumrap wong kang ngayahi tindak kadurjanan dikurung lan diwatesi manéka kabébasané ing sajeroning wektu tinamtu. Pakunjaran lumrahé arupa institusi kang diatur déning pamaréntah lan dadi péranganing sistem pengadilan kadurjanan sawijining nagara, utawa minangka fasilitas kanggo nawan tawanan perang.

Étimologi[besut | besut sumber]

Tembung panjara iku kajupuk saka basa Sangskreta pañjara kang tegesé kurungan utawa papan kanggo ngurung manungsa. Basa jawa uga njupuk tempung saka basa Walanda boei kang pangucapé déning wong jawa dadi blui, bluwi, bluwèn.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Robson & Wibisono (2002:411, s.v. kunjara)
  2. ^ Robson & Wibisono (2002:540, s.v. panjara)

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Stuart Robson & Singgih Wibisono. Javanese English Dictionary. 2002. Singapore: Periplus