Olahan Telugu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Appachulu, pacitan legi ing Andhra lan Telangana

Olahan Telugu ya iku olahan Indhi Kidul kang saka masarakat Telugu saka swapraja Andhra Pradesh lan Telangana. Lumrahé olahan iki duwéni rasa kang ambuné tajem, panas lan pedhes. Olahan iki werna-werna wujudé, amarga diperbawani déning werna-werna masarakat saka laladan kang béda-béda.

Telung wilayah - Pasisir Andhra, Rayalaseema, lan Telangana - duwé olahan kang béda antara siji lan liyané. Tuladhané laladan Telanganaan, kang duwéni iklim kang rada garing, duwéni olahan pokok kang asalé saka juwawut (roti), déné laladan Rayalaseema lan Pasisir Andhra (kang kena ilèn banyu blumbang) olahan pokoké saka beras. Uga ragi (olahan saka juwawut) misuwur ing laladan Rayalaseema amarga ana laladan kang duwéni iklim rada-garing. Olahan Telugu bisa awujud kari (ditepang minangka koora), pacitan, lan permèn kang diolah kanthi cara lan jeneng werna-werna.[1]

Andra Pradesh ya iku swapraja kang ngasilaké beras lan lombok abang akèh dhéwé Indhi, déné Telangana ngasilaké akèh dhéwé juwawut. Saka asil iku merbawani olahan Telugu nganggo bumbon crakèn, kang nyebabké olahan-olahan iku dadi salah sawijing olahan kang sugih rasa lan pedhès dhéwé ing donya. Pappu, tomat, gongura, lan asem banyak digunakaké kanggo masak kari. Olahan Telugu uga duwéni manéka jinis acar pedhes lan panas.

Olahan miturut laladan[besut | besut sumber]

Pasisir Andhra[besut | besut sumber]

Rayalaseema[besut | besut sumber]

Telangana[besut | besut sumber]

Olahan miturut rasa[besut | besut sumber]

  • Pootharekulu - olahan rasa legi kang bubuk legi kanthi rasa kapulaga kang dilebokaké ing kulit pancake tipis kang digawé saka tepung beras.
  • Kajja - olahan kang rasané legi, contoné Madatha kajja lan Kakinada Kajja kang dipangan ing kabèh swapraja.
  • Sakinalu - olahan rasa gurih kang misuwur dhéwé, biasané diladèkaké nalika acara Makara Sankranti. Pacitan iki saka glepung beras, wijèn, lan ajwain (wiji carom utawa Vaamu ing Telugu) kanthi digorèng.
  • Kajji Kai - olahan kang isiné suji, parutan klapa, lan gula. Kang bisané diladèkaké nalika Diwali.[2]
Panganan vegetarian omahan kang digawé Andhra Pradesh, Vijayawada
Panganan vegetarian kanggo dina kang mligi kang digawé ing omah ing Andhra Pradesh, Vijayawada
Panganan vegetarian Andhra diladi ing acara wigati
Moong-dal pulusu kang digawé ing omah ing Andhra Pradesh
Bobbatlu, pacitan kang digawé saka gandum utawa sooji kang isiné gula jawa lan kacang-kacangan
Chakodi, pacitan Telugu

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "travel.outlookindia.com | 42. The Telangana Table". web.archive.org. 2013-09-18. Dibukak ing 2021-02-27.
  2. "Kajjikayalu - Traditional Andhra Sweet". Indian food recipes - Food and cooking blog (ing basa Inggris). 2006-06-01. Dibukak ing 2021-02-27.