Nikolas saka Myra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Santo Nikolas saka Myra

Nikolas saka Myra utawa kang biyasa uga karan kanthi asma Santo Nikolas iku sawijining biskop kang misuwur banget asal saka Myra.[1] Panjenengané naté dikunjara nalika pamaréntahan Kaisar Dioklesianus.[1] Nikolas iku santo pangayom Rusia, para pelaut lan bocah-bocah.[1] Ing dina péstané ing tanggal 6 Dhésèmber, panjenengané ngasta manéka bebungah kanggo bocah-bocah.[1] Santo Nikolas dikenal minangka santo kang apik atiné lan amarga saka iku dadi misuwur.[1] Ana carita ngenani panjenengané kang nulungi telu prawan kanthi maringi dhuwit supaya bisa nikah.[1][2] Amarga apik atiné, Nikolas didadèkaké wong suci.[2] Ana pihak kang mratélakaké yèn sisa-sisa jenazahé duwé kamampuan nambani kanthi ajaib, saéngga wusanané dicolong saka pasaréyané ing nagara asalé.[2] Pituduh historis pisanan kang mesthi ngenani Nikolas ana ing gréja S. Priskus lan S. Nikolas kang diadegaké déning Kaisar Yustinianus ing Konstantinopel.[1] Pakurmatan marang santo iki nyebar lan kerangka jenazahé dipindhah menyang Bari, Italia Kidul.[1] Figur Santa Claus kang membawa bebungah pada saat Natal merupakan sekularisasi tokoh Nikolas kang sebenarnya.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Adolf Heuken SJ. 2005, Ensiklopedi Gréja: jilid N-Ph. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. hlm. 35.
  2. ^ a b c Meg Cabot. 2005, Holiday Princess. Jakarta: Gramedia. hlm. 119.