Negara Jawa Timur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Negara Jawa Wétan [1] minangka wilayah sing dibentuk déning Walanda sing diadegaké tanggal 26 Novèmber 1948 .

Negara iki lair adhedhasar resolusi Konferensi Djawa Timoer ing Bondowoso, 23 Novèmber 1948, mutusaké kanggo netepaké Negara Jawa Timur sawisé nganakaké konfèrensi. Konferènsi kasebut dirawuhi 75 wakil saka Dewan Kabupatèn, dipimpin déning RTP Achmad Kusumonegoro, Bupati Banyuwangi.

Adhedhasar sumber koran Pandhi ra'jat tanggal 3 Désèmber 1948, bisa dingertèni yèn idé saka Negara Djawa Timoer wis ana wiwit resolusi 23 Novèmber kepungkur. Konferénsi kasebut milih RT Achmad Kusumonegoro dadi Walikota Djawa Timoer. Peresmiane dibuktekake déning Dr. Beel minangka wakil Makutha Tinggi Walanda. Dana kanggo pamrentahan iki diurus sementara déning pamrentah Walanda. Wilayah kasebut kalebu 12 kabupaten ing Jawa Timur ditambah karo loro kotamadya, Surabaya lan Malang.

Negara Djawa Timoer ing koran Pelita Rakjat tanggal 2 Desember 1948 nyatakaké konferensi Bondowoso mrentahaké para pangurus lan pengurus Negeri Djawa Timoer kanggo mènèhi sumbangan marang pamréntah Amérika Sarékat ing Indonesia. Minangka negara sing duwé hak ngucapaké lan dadi negara sing padha karo negara liya ing RIS.

Pembentukan Negara Jawa Timur uga dadi upaya kanggo masarakat Jawa Timur nyoba kanthi keras lan jembar sabisa kanthi kekuwatané dhéwé kanggo maju kamakmuran masarakat ing Jawa Timur. Amanat iki minangka amanat saka masarakat Jawa Timur lan dudu barang sing diwènèhaké déning pamréntah kolonial.

Negara Federal dianggep konflik karo sipat bangsa. Nalika semana, pembentukan Propinsi Jawa Timur minangka upaya sinèrgis kanthi pambentukan Amérika Sarékat ing Indonesia. NIS dianggep dadi perwakilan pusat administrasi paling dhuwur ing saindenging Indonesia, déné negara-negara kasebut mbiyantu kemajuan dhaerah masing-masing.

Ing wicara kasebut, gubernur Jawa Timur ujar manawa, masarakat Jawa Timur kepengin mréntah negarané dhéwé kanthi cara sing sah, bebas saka kabèh kekuwatan lan rasa wedi. Negara Jawa Wétan dhéwé kabentuk ora supaya Indonesia dadi negara sing kurang panguwasa, luwih saka iku, pambentukan Negara anyar iki minangka wujud dhukungan kanggo ide saka Amérika Sarékat ing Indonesia.

Umur Negara Djawa Timoer ora suwé. Adhedhasar keputusan presidhèn nomer 26 taun 1950 dimangertèni manawa Pamréntahan ing Propinsi Jawa Timur ngusulaké penyatuan pusat. Walikota Jawa Timur dhéwé njabat tanggal 16 Januari 1950. Sawisé walikota mundur, pamréntah pusat milih lan nglarang Komisioner Pemerintah Republik Indonesia ing wilayah Jawa Timur, menyang Samadikun. Waranti kasebut ditandatangani déning Presidhèn Sukarno lan Menteri Dalam Negeri Republik Indonesia. Surat kasebut ditokaké ing Djakarta, tanggal 19 Januari 1950, dikenal déning direktur kabinèt presiden AK Pringgodigdo.

Tanggal 9 Maret 1950, wilayah iki gabung karo Republik Indonesia.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Dhani, Arman. "Umur Pendek Negara Jawa Timur". tirto.id (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-08-17.