Negara Bébas Irlandia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nagara Bébas Irlandia
Saorstát Éireann
Domini sajeroning Persemakmuran Britania
1922–1937
Flag
Bendera
Lambang
Lambang
Antem
The Soldier's Song [1]
Teritori Nagara Bebas Irlandia pada 1922.
Hijau gelap: Nagara Bebas Irlandia.
Hijau terang: Teritori yang didhaku olèh Nagara Bebas Irlandia.
Kutha krajan Dublin
Basa Irlandia
Inggris
Pamaréntahan Dhémokrasi parlementer
di bawah monarki konstitusional
Monarki
 •  1922–1936 George V
 •  1936 Edward VIII
 •  1936–1937 George VI
Gubernur-Jenderal
 •  1922–1927 Timothy Michael Healy
 •  1928–1932 James McNeill
 •  1932–1936 Domhnall Ua Buachalla
Présidhèn Dewan Eksekutif
 •  1922–1932 W. T. Cosgrave
 •  1932–1937 Éamon de Valera
Bebadan lègislatif Oireachtas
 •  Upper house Seanad Éireann
 •  Lower house Dáil Éireann
Sajarah
 •  Prajanjèn Inggris-Irlandia 6 Dhésèmber 1921
 •  Konstitusi
    Nagara Bebas Irlandia
6 Dhésèmber 1922
 •  Konstitusi Irlandia 29 Dhésèmber 1937
Valutah Saorstát pound
Sadurungé
Sawisé
Républik Irish
Irlandia Selatan
Républik Irlandia
Warning: Value specified for "continent" does not comply

Nagara Bébas Irlandia (Basa Irlandia: Saorstát Éireann Paungucapan cara Irland: [sˠiːɾˠsˠˈt̪ˠaːt̪ˠ eːɾʲən̪ˠ]; 6 Dhésèmber 1922 – 1937) ya iku nagara sing diadeake ing taun 1922 nganggo status domini désare ya iku Perjanjian Inggris-Irlandia, sing ditandatangani déning wakil Britania lan Irlandia 12 wulan sedurunge dadine nagara iki.[2] Ing wektu ngadeake Nagara Bebas Irlandia, nagara iki terdiri sekabehane Pulau Irlandia, nanging Irlandia Utara misahke diri ora sue sawisé lan tetap milih dadi péranganing Britania Raya. Pangadekan Nagara Bebas Irlandia iki uga nggantiake 2 status atas Irlandia sedurunge, ya iku Républik Pulau Irlandia (ngadek 21 Januari 1919) lan Pamaréntah Sementara Irlandia Selatan. W. T. Cosgrave, présidhèn kaping siji Nagara Bebas Irlandia, mimpin "pamaréntahan" nagara iki wiwit Agustus 1922 nganti akhire dibubarke.

Nagara Bébas Irlandia dibubaraké ing taun 1937, nalika warga Irlandia nganakaké referendum kanggo ngganti konstitusi 1922. Nagara iki diganti déning nagara berdaulat lan mardika sing saiki dijenengi Républik Irlandia.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Secara resmi diadopsi pada Juli 1926. O'Day, Alan (1987). Alan O'Day, ed. Reactions to Irish nationalism. Continuum International Publishing Group. k. 17. ISBN 978-0-907628-85-9. Dijupuk 2011-04-28. 
  2. ^ Anglo Irish Treaty (New York Times). The Irish signatories of the treaty were described in the treaty as the "Irish signatories" and the "Irish Delegation". There was no reference to the Government of the Irish Republic, so it would be inaccurate to describe the treaty as being between two Governments.

Wacan sabanjuré[besut | besut sumber]

Koordhinat: 53°20′52″N 6°15′35″W / 53.34778°N 6.25972°W / 53.34778; -6.25972


Cithakan:Irlandia stub