Negara Bébas Irlandia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Saorstát Éireann
Nagara Bébas Irlandia
Domini sajroning Persemakmuran Britania
Flag of Ireland.svg
 
Flag of the United Kingdom.svg
1922 – 1937 Flag of Ireland.svg
Flag Lambang negara
Bendera Lambang
Lagu kabangsan
The Soldier's Song [1]
Location of Irlandia Kidul
Teritori Nagara Bebas Irlandia pada 1922.
Hijau gelap: Nagara Bebas Irlandia.
Hijau terang: Teritori yang diklaim oleh Nagara Bebas Irlandia.
Ibu kutha Dublin
Basa Irlandia
Inggris
Pamaréntahan Dhémokrasi parlementer
di bawah monarki konstitusional
Monarki
 - 1922–1936 George V
 - 1936 Edward VIII
 - 1936–1937 George VI
Gubernur-Jenderal
 - 1922–1927 Timothy Michael Healy
 - 1928–1932 James McNeill
 - 1932–1936 Domhnall Ua Buachalla
Presiden Dewan Eksekutif
 - 1922–1932 W. T. Cosgrave
 - 1932–1937 Éamon de Valera
Legislatur Oireachtas
 - Majelis dhuwur Seanad Éireann
 - Majelis cendhèk Dáil Éireann
Sajarah
 - Prajanjèn Inggris-Irlandia 6 Desember 1921
 - Konstitusi
    Nagara Bebas Irlandia
6 Desember 1922
 - Konstitusi Irlandia 29 Desember 1937
Valuta Saorstát pound

Nagara Bébas Irlandia (Basa Irlandia: Saorstát Éireann Paungucapan cara Irland: [sˠiːɾˠsˠˈt̪ˠaːt̪ˠ eːɾʲən̪ˠ]; 6 Desember 1922 – 1937) ya iku nagara sing diadeake ing taun 1922 nganggo status domini désare ya iku Perjanjian Inggris-Irlandia, sing ditandatangani déning wakil Britania lan Irlandia 12 wulan sedurunge dadine nagara iki.[2] Ing wektu ngadeake Nagara Bebas Irlandia, nagara iki terdiri sekabehane Pulau Irlandia, nanging Irlandia Utara misahke diri ora sue sawise lan tetap milih dadi bagian saka Britania Raya. Pangadekan Nagara Bebas Irlandia iki uga nggantiake 2 status atas Irlandia sedurunge, ya iku Républik Pulau Irlandia (ngadek 21 Januari 1919) lan Pamaréntah Sementara Irlandia Selatan. W. T. Cosgrave, presiden kaping siji Nagara Bebas Irlandia, mimpin "pamaréntahan" nagara iki wiwit Agustus 1922 nganti akhire dibubarke.

Nagara Bébas Irlandia dibubaraké ing taun 1937, nalika warga Irlandia nganakaké referendum kanggo ngganti konstitusi 1922. Nagara iki diganti déning nagara berdaulat lan mardika sing saiki dijenengi Républik Irlandia.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Secara resmi diadopsi pada Juli 1926. O'Day, Alan (1987). Alan O'Day, ed. Reactions to Irish nationalism. Continuum International Publishing Group. k. 17. ISBN 978-0-907628-85-9. Dijupuk 2011-04-28. 
  2. ^ Anglo Irish Treaty (New York Times). The Irish signatories of the treaty were described in the treaty as the "Irish signatories" and the "Irish Delegation". There was no reference to the Government of the Irish Republic, so it would be inaccurate to describe the treaty as being between two Governments.

Wacan sabanjuré[besut | besut sumber]

Koordhinat: 53°20′52″N 6°15′35″W / 53.34778°N 6.25972°W / 53.34778; -6.25972Cithakan:Irlandia stub