Menyang kontèn

Panganan sekolah: Béda antara owahan

18 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
Tidak ada ringkasan suntingan
 
=== Inggris ===
Ing taun 1944, panganan sekolah arupa mangan bengi sing dadi kewajiban pamaréntah daérah kanggo minangkani butuhing nutrisi sing diprayogakaké. Panganan sekolah diwènèhaké kanthi gratis marang kulawarga kurangora mampuduwé.<ref>[http://www.channel4.com/life/microsites/J/jamies_school_dinners/porridge/index.html Porridge to Pizza, a history of school dinners]</ref> Mula iku tembung "mangan bengi ing sekolah" (''school dinner'') wis dadi istilah sing nuju menyang mangan bengi padatan ing Inggris wiwit taun 1950-an. "Ager-ager sekolah" ya iku jeneng saka panganan sing miturut sujarahé diladekaké ing sekolah, contoné roti tar gyps lan roti tart Manchester minangka tuladhané.<ref>British celebrity chef Gordon Ramsay discusses [http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/gordon_ramsay/article1304892.ece school puddings as comfort food] in the on-line (London) Times newspaper.</ref>
 
Ing taun 1980-an pamaréntah konservatif [[Margaret Thatcher]] mungkasi program mangan ora mbayar kanggo ewonan bocah lan mènèhi tugas kanggo panguwasa lokal kanggo nyedhiyani panganan sekolah liwat ''tender''. Hal iki duwé ancas kanggo nyuda bea negara, nanging nyebabaké mudhuné mutu panganan kanggo bocah-bocah. Ing taun 1999, survey déning Konsulat saka Panaliten Kesehatan Inggris nemokaké menawa, sanadyan mutu panganan dianggep luwih ala, nanging bocah-bocah ing taun 1950-an nduwéni ''diet'' sing luwih apik dibandingaké bocah-bocah ing taun 1990-an amarga panganané duwé nutrisi sing luwih apik kanthi kandhutan gajih lan gula sing luwih sithik.<ref>Derek Gillard, 'Food for Thought: child nutrition, the school dinner and the food industry', [www.dg.dial.pipex.com/educ25.shtml]</ref>
=== Finlandia ===
[[Gambar:Finnish_school_lunch.jpg|jmpl|Mangan awan sekolah ing Finlandia sing wis asring, diladekake ora mbayar  kanggo kabeh siswa]]
''Program'' panganan sekolah ora mbayar  kanggo siswa sekolah dhasar lan sekolah menengah  wis dadi ''program'' nasional wiwit 9 oktober  taunOktober 1948.<ref>TV Newscast 2008-10-09, MTV3 channel</ref> Nanging, ing sawetarasawenèh panggonan ing Finlandia, program iki wis diwiwiti wiwitanawit abad kaping-20, ya iku wiwit taun 1902 ing Kuopio sing ing wiwitanewiwitané mung kanggo siswa ora duweduwé, lan banjur  kanggo kabeh siswa ing taun 1945.<ref>[http://www.koulut.kuopio.fi/Koulu125/1872/ka1872.htm 1872: Daily life in Schools: Free School dinner in Kuopio. City of Kuopio, 1997.]</ref> Ing Finlandia, mangan awan ing pawiyatan luhur kabiyantudisubsidi.<ref>[http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/290102161630IL?OpenDocument: Kela's information on meal subsidy] (dalam bahasa Finlandia). 10 September 2012</ref> Panganan sing diladekakediladekaké kudu sehat kanthi gizi imbangsetimbang.
 
== Rujukan ==
3.644

besutan