Mary Pickford

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Mary Pickford
Mary Pickford cph.3c17995u.jpg
Pickford in 1910
LairGladys Marie Smith[1]
(1892-Cithakan:NOMORBULAN-08)8 April 1892
Toronto, Ontario, Canada
PatiMèi 29, 1979(1979-05-29) (umur 87)
Santa Monica, California, U.S.
Papan pasaréanForest Lawn Memorial Park, Glendale, California
Warga nagaraBritish subject (1892–1920)
United States (1920–1979)
Canada (1978–1979)[2]
Pakaryan
  • Actress
  • producer
  • screenwriter
  • businesswoman
Taun aktif1900–1955
Bojo
Anak2
Wong tuwa
Dulur
Tandha tangan
Autograph Mary Pickford.svg


Gladys Marie Smith (8 April 1892 - Mei 29, 1979), sing dikenal kanthi profesional minangka Mary Pickford, yaiku aktris lan produser film Kanada-Amerika kanthi karir nganti limang dekade. Pionir ing industri perfilman Amerika, dheweke ngedegake Pickford–Fairbanks Studios lan United Artists, lan dadi salah siji saka 36 pangadeg Academy of Motion Picture Arts and Sciences.[3] Pickford dianggep minangka salah sawijining wanita sing paling dikenal ing sajarah.[4]

Dipetik minangka "America's Sweetheart" nalika jaman film bisu, [5] [6] [7] lan "cah wadon karo curls", [7] dheweke minangka salah sawijining pionir Kanada ing awal Hollywood lan tokoh penting ing pembangunan. saka akting film. Dheweke minangka salah sawijining bintang paling wiwitan sing ditagih kanthi jeneng dhewe, [8] lan minangka salah sawijining aktris paling populer ing taun 1910-an lan 1920-an, kanthi julukan "Ratu Film". Dheweke dikreditake kanthi nemtokake jinis ingénue ing bioskop.[9]

Dheweke dianugerahi Penghargaan Akademi kaloro kanggo Aktris Terbaik kanggo peran film swara pisanan ing Coquette (1929). Ing pungkasan taun 1920-an karir Pickford mudhun. Dheweke nampa Penghargaan Kehormatan Akademi ing taun 1976 amarga kontribusine ing bioskop Amerika.

urip awal[besut | besut sumber]

Mary Pickford lair Gladys Marie Smith ing taun 1892 (sanajan dheweke banjur ngaku taun 1893 utawa 1894 minangka taun lair) ing 211 University Avenue, [a] Toronto, Ontario.[10] Bapake, John Charles Smith minangka putrane imigran Methodist Inggris, lan nyambut gawe ing macem-macem pekerjaan aneh. Ibuné, Charlotte Hennessey, asalé saka Irlandia Katulik lan makarya kanggo wektu minangka tukang jahit. Dheweke duwe loro adhine, Charlotte, sing diarani "Lottie" (lair 1893), lan John Charles, sing diarani "Jack" (lair 1896), sing uga dadi aktor. Kanggo nyenengake sedulure bojone, ibune Pickford mbaptis anak-anake minangka Methodist, agama bapakne. John Charles Smith ana alkohol; dheweke nilar kulawarga lan tilar donya tanggal 11 Februari 1898, amarga gumpalan getih sing fatal amarga kacilakan ing papan kerja nalika dheweke dadi purser karo Niagara Steamship.[11]

Nalika Gladys umur patang taun, kluwargane ngalami karantina infèksi minangka langkah kesehatan masarakat. Eyang ibu katulik sing taat (Catherine Faeley Hennessey) njaluk imam Katolik Roma sing teka kanggo mbaptis bocah-bocah. Pickford ing wektu iki dibaptis minangka Gladys Marie Smith. [12]

Dhadha Mary Pickford ing University Avenue, cedhak papan lair ing Toronto

Sawise dadi randha ing taun 1899, Charlotte Smith wiwit njupuk asrama, salah sijine yaiku Pak Murphy, manajer panggung teater kanggo Cummings Stock Company, sing banjur menehi saran supaya Gladys, nalika umur pitung taun, lan Lottie, banjur umur enem, diwenehi. rong peran teater cilik - Gladys nggambarake bocah wadon lan bocah lanang, nalika Lottie dadi bagian bisu ing produksi perusahaan The Silver King ing Teater Putri Toronto (dirusak dening geni ing 1915, dibangun maneh, dibongkar ing 1931), nalika ibune. main organ.[13][14] Pickford banjur tumindak ing pirang-pirang melodramas karo Perusahaan Saham Valentine ing Toronto, pungkasane main peran bocah utama ing versi The Silver King. Dheweke nyathet karier cekak ing Toronto kanthi peran sing dibintangi Eva sing paling apik ing kabin pamanis, dicocogake saka novel 1852. [15]

Karir[besut | besut sumber]

taun awal[besut | besut sumber]

Ing wiwitan taun 1900-an, teater wis dadi perusahaan kulawarga. Gladys, ibune lan loro adhine keliling Amerika Serikat kanthi sepur, tampil ing perusahaan lan drama kelas telu. Sawise nem taun mlarat, Pickford ngidini siji liyane mangsa panas kanggo nampa peran anjog ing Broadway, planning kanggo metu saka akting yen dheweke gagal. Ing taun 1906 Gladys, Lottie lan Jack Smith ndhukung penyanyi Chauncey Olcott ing Broadway ing Edmund Burke.[16] Gladys pungkasanipun pikantuk peran pendukung ing lakon Broadway taun 1907, The Warrens of Virginia. Lakon iki ditulis dening William C. deMille, kang adhine, Cecil, muncul ing cast. David Belasco, produser drama kasebut, negesake manawa Gladys Smith njupuk jeneng panggung Mary Pickford.[17] Sawise rampung roto Broadway lan touring muter, Nanging, Pickford maneh metu saka karya.

Mary Pickford, 1914-1915 (digital dibalèkaké)

Tanggal 19 April 1909, direktur Perusahaan Biograph D. W. Griffith nguji dheweke ing studio perusahaan New York kanggo peran ing film nickelodeon Pippa Passes. Peran kasebut menyang wong liya nanging Griffith langsung dijupuk karo Pickford. Dheweke cepet ngerti yen akting film luwih prasaja tinimbang akting panggung sing gaya. Akèh aktor Biograph entuk $5 saben dina nanging, sawisé Pickford sedina ing studio, Griffith sarujuk mbayar $10 saben dina karo jaminan $40 saben minggu.[18]

Pickford, kaya kabeh aktor ing Biograph, main loro bagean lan peran utama, kalebu ibu-ibu, ingenues, charwomen, spitfires, babu, Native Americans, spurned wanita, lan prostitusi. Minangka Pickford ngandika saka sukses dheweke ing Biograph:

Aku main scrub wanita lan sekretaris lan wanita saka kabeh bangsa ... Aku mutusaké sing yen aku bisa njaluk menyang minangka akeh gambar sabisa, Aku bakal dadi dikenal, lan bakal ana sing dikarepake kanggo karya.

Dheweke tampil ing 51 film ing taun 1909 - meh seminggu - kanthi peran utama dheweke ing film The Violin Maker of Cremona lawan calon bojone Owen Moore.[19] Nalika ing Biograph, dheweke menehi saran marang Florence La Badie supaya "nyoba gambar", ngajak dheweke menyang studio lan banjur ngenalake dheweke menyang D. W. Griffith, sing ngluncurake karir La Badie.[20]

Ing Januari 1910, Pickford lelungan karo kru Biograph menyang Los Angeles. Akeh perusahaan film liyane musim dingin ing Pantai Kulon, uwal saka cahya sing ringkih lan dina sing cendhak sing ngalangi shooting mangsa ing Timur. Pickford nambahake biografi taun 1909 (Sweet and Twenty, They Would Elope, lan To Save Her Soul, kanggo sawetara jeneng) karo film sing digawe ing California.

Aktor ora kadhaptar ing kridit ing perusahaan Griffith. Pamirsa ngeweruhi lan ngenali Pickford ing sawetara minggu saka penampilan film pisanan dheweke. Pameran, ing siji, capitalized popularitas dheweke dening iklan ing papan sandwich sing film nampilaken "The Girl with the Golden Curls", "Blondilocks", utawa "The Biograph Girl" ing njero.[21]

Mary Pickford, 1916

Pickford ninggalaken Biograph ing Desember 1910. Taun candhake, dheweke mbintangi film ing Perusahaan Gambar Bebas Moving (IMP) Carl Laemmle. IMP diserap menyang Universal Pictures ing taun 1912, bebarengan karo Majestic. Ora seneng karo standar kreatif, Pickford bali kerja karo Griffith ing taun 1912. Sawetara pagelaran paling apik ing film-film kasebut, kayata Friends, The Mender of Nets, Just Like a Woman, lan The Female of the Species. Ing taun iku, Pickford uga ngenalaken Dorothy lan Lillian Gish - kang dheweke wis kekancan minangka tanggi anyar saka Ohio [22] - kanggo Griffith, [23] lan saben dadi bintang film bisu utama, ing komedi lan tragedi, mungguh. Pickford nggawe gambar Biografi pungkasan, The New York Hat, ing pungkasan taun 1912.

Dheweke bali menyang Broadway ing produksi David Belasco A Good Little Devil (1912). Iki minangka titik balik utama ing kariré. Pickford, sing tansah ngarep-arep bisa nelukake panggung Broadway, nemokake yen dheweke ora kejawab akting film. Ing taun 1913, dheweke mutusake kanggo kerja sacara eksklusif ing film. Taun sadurunge, Adolph Zukor wis mbentuk Pemain Terkenal ing Drama Terkenal. Banjur dikenal minangka Famous Players-Lasky lan banjur Paramount Pictures, salah sawijining perusahaan film fitur Amerika pisanan.

Pickford ninggalake panggung kanggo gabung karo daftar bintang Zukor. Zukor pitados bilih potensial film dumunung ing rekaman pemain teater ing replika peran panggung paling misuwur lan produksi. Zukor pisanan nggawe film Pickford ing versi bisu saka A Good Little Devil. Film kasebut, diprodhuksi ing taun 1913, nuduhake aktor Broadway ing drama kasebut maca saben baris dialog, ngasilake film kaku sing Pickford banjur disebut "salah sawijining [fitur] paling awon sing aku tau digawe ... iku agawe".[24] Zukor sarujuk; dheweke nahan film maneh saka distribusi kanggo setahun.

Mary Pickford, 1916

Karya Pickford ing materi sing ditulis kanggo kamera nalika iku wis narik kawigaten para pengikut sing kuat. Drama komedi, kayata In the Bishop's Carriage (1913), Caprice (1913), lan utamane Hearts Adrift (1914), nggawe dheweke ora bisa ditolak dening para penonton film. Hearts Adrift misuwur banget nganti Pickford njaluk sing pisanan saka pirang-pirang kenaikan gaji sing dipublikasi adhedhasar bathi lan review.[25] Film iki minangka pisanan jeneng Pickford ditampilake ing ndhuwur judhul ing marquees film.[26] Tess of the Storm Country dirilis limang minggu sabanjure. Biographer Kevin Brownlow mirsani sing film "ngirim karir menyang orbit lan nggawe dheweke aktris paling populer ing Amerika, yen ora donya".[27]

Daya tarik dheweke diringkes rong taun sabanjure dening Photoplay edisi Februari 1916 minangka "kelembutan bercahaya ing pita baja keganasan talang".[28] Mung Charlie Chaplin, sing rada ngluwihi popularitas Pickford ing 1916, [29] duwe daya tarik sing padha karo kritikus lan pamirsa. Saben-saben seneng tingkat ketenaran sing ngluwihi aktor liyane. Sadawaning taun 1910-an lan 1920-an, Pickford diyakini minangka wanita paling misuwur ing donya, utawa, minangka wartawan film bisu nggambarake dheweke, "wanita paling misuwur sing wis tau urip, wanita sing dikenal luwih akeh wong lan ditresnani. dening wong luwih akeh tinimbang wanita liyane sing wis ana ing kabeh sejarah".[30]

Stardom[besut | besut sumber]

Pickford mbintangi 52 fitur sajrone kariré. Ing tanggal 24 Juni 1916, Pickford nandatangani kontrak anyar karo Zukor sing menehi wewenang lengkap kanggo produksi film sing dibintangi, [31] lan gaji sing mecah rekor $10.000 seminggu.[32] Kajaba iku, kompensasi Pickford minangka setengah saka bathi film, kanthi jaminan $ 1.040.000 (US $ 19.600.000 ing 2022), [33] nggawe dheweke dadi aktris pisanan sing mlebu kontrak yuta dolar.[34] Dheweke uga dadi wakil presiden Pickford Film Corporation.[35]

Mary Pickford, 1920

Kadhangkala, dheweke main bocah, ing film kayata The Poor Little Rich Girl (1917), Rebecca of Sunnybrook Farm (1917), Daddy-Long-Legs (1919), lan Pollyanna (1920). Penggemar Pickford ngabdi marang peran "cah wadon cilik" iki, nanging ora khas ing karire.[36] Amarga dheweke ora duwe bocah sing normal, dheweke seneng nggawe gambar kasebut. Amarga dheweke cilik ing sangisore limang kaki, lan kabisan akting naturalis, dheweke sukses banget ing peran kasebut. Douglas Fairbanks Jr., nalika pisanan ketemu dheweke ing wong minangka cah lanang, nganggep dheweke iku playmate anyar kanggo wong, lan takon dheweke teka lan muter sepur karo wong, kang obligingly nindakake.[37]

Ing wulan Agustus 1918, kontrak Pickford kadaluwarsa lan, nalika nolak syarat Zukor kanggo nganyari maneh, dheweke ditawani $250.000 kanggo ninggalake bisnis film. Dheweke nolak, lan pindhah menyang First National Pictures, sing setuju karo syarat dheweke.[38] Ing taun 1919, Pickford, bebarengan karo D. W. Griffith, Charlie Chaplin, lan Douglas Fairbanks, mbentuk perusahaan produksi film independen United Artists. Liwat United Artists, Pickford terus ngasilake lan tampil ing film dhewe; dheweke uga bisa mbagekke minangka dheweke milih. Ing taun 1920, film Pollyanna anggitane Pickford ngasilake reged watara $1.100.000.[39] Taun candhake, film Pickford Little Lord Fauntleroy uga sukses, lan ing taun 1923, Rosita uga ngasilake luwih saka $1.000.000.[40] Sajrone periode iki, dheweke uga nggawe Little Annie Rooney (1925), film liyane ing ngendi Pickford main bocah, Sparrows (1926), sing nggabungake Dickensian karo gaya ekspresionis Jerman sing mentas dicithak, lan My Best Girl (1927), komedi romantis. nampilake calon bojone Charles "Buddy" Rogers.

Tekane swara iku dheweke mbatalake. Pickford ngremehake nilai nambahake swara menyang film, nyatakake yen "nambah swara menyang film bakal kaya nglebokake lipstik ing Venus de Milo".[41]

Dheweke main sosialite sembrono ing Coquette (1929), talkie pisanan dheweke, [42] peran sing ringlets misuwur dheweke dipotong dadi bob taun 1920-an. Pickford wis ngethok rambute nalika ibune seda ing taun 1928. Para penggemar kaget banget karo transformasi kasebut.[43] Rambut Pickford wis dadi simbol kabecikan wanita, lan nalika dheweke ngethok, tumindak kasebut nggawe berita ing kaca ngarep ing The New York Times lan koran liyane. Coquette sukses lan menangaké Penghargaan Akademi kanggo Aktris Terbaik, [44] sanajan iki kontroversial banget.[45] Masyarakat gagal nanggapi dheweke ing peran sing luwih canggih. Kaya umume bintang film ing jaman bisu, Pickford nemokake karier dheweke saya suwe amarga talkie dadi luwih populer ing kalangan penonton.[46]

Film sabanjure, The Taming of The Shrew, digawe karo bojone Douglas Fairbanks, ora ditampa kanthi apik ing box office.[47] Aktor-aktor Hollywood sing mapan padha gupuh amarga bakal teka saka talkies. Tanggal 29 Maret 1928, The Dodge Brothers Hour disiarkan saka bungalow Pickford, sing nampilake Fairbanks, Chaplin, Norma Talmadge, Gloria Swanson, John Barrymore, D. W. Griffith, lan Dolores del Río, lan liya-liyane. Dheweke ngomong ing acara radio kanggo mbuktekake manawa dheweke bisa ngrampungake tantangan babagan film ngomong.[48]

A transisi ing peran Pickford milih teka nalika dheweke ana ing pungkasan 30s, ora bisa maneh kanggo muter bocah-bocah, spitfires cilek, lan feisty wadon enom supaya adored dening pembuangan dheweke, lan ora cocog kanggo heroines glamor lan vampish swara awal. . Ing taun 1933, dheweke ngalami tes layar Technicolor kanggo versi film animasi/live-action saka Alice in Wonderland, nanging Walt Disney mbatalake proyek kasebut nalika Paramount ngrilis versi bukune dhewe. Mung siji Technicolor isih saka test layar dheweke isih ana.

Dheweke pensiun saka akting film ing taun 1933 sawise telung kegagalan larang regane kanthi penampilan film sing pungkasan yaiku Secrets.[49][50] Dheweke tampil ing panggung ing Chicago ing taun 1934 ing lakon The Church Mouse lan tindak tur ing taun 1935, diwiwiti ing Seattle kanthi versi panggung Coquette.[51] Dheweke uga tampil ing musim sandiwara radio kanggo NBC ing taun 1935 lan CBS ing taun 1936.[52] Ing taun 1936 dheweke dadi wakil presiden United Artists [53] lan terus ngasilake film kanggo wong liya, kalebu One Rainy Afternoon (1936), The Gay Desperado (1936), Sleep, My Love (1948; karo Claudette Colbert), lan Love. Happy (1949), karo Marx Brothers.[54]

Industri film[besut | besut sumber]

Pickford nggunakake stature dheweke ing industri film kanggo promosi macem-macem panyebab. Senajan gambar dheweke digambarke fragility lan lugu, dheweke mbuktekaken dadi pengusaha kuwat sing njupuk kontrol karir ing industri cutthroat.

Sajrone Perang Donya I, dheweke promosiake adol Liberty Bonds, nggawe seri intensif pidato pengumpulan dana, diwiwiti ing Washington, D.C., ing ngendi dheweke adol obligasi bebarengan karo Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks, Theda Bara, lan Marie Dressler. Limang dina sabanjure dheweke ngomong ing Wall Street karo kira-kira 50.000 wong. Sanajan lair ing Kanada, dheweke dadi simbol budaya Amerika sing kuat, ngambung gendéra Amerika kanggo kamera lan lelang salah sawijining keriting sing misuwur ing donya kanthi rega $ 15,000. Ing pidato siji ing Chicago, dheweke adol obligasi kira-kira limang yuta dolar. Dheweke dibaptis dadi "Adik" resmi Angkatan Laut AS; Tentara menehi jeneng rong meriam miturut jeneng dheweke lan ndadekake dheweke dadi kolonel kehormatan.

Mary Pickford mènèhi Présidhèn Herbert Hoover tiket kanggo keuntungan industri film kanggo para pengangguran, 1931

Ing taun 1916, Pickford lan Constance Adams DeMille, garwane sutradara Cecil B. DeMille, mbantu nemokake Klub Studio Hollywood, asrama kanggo wanita enom sing melu bisnis film. Ing pungkasan Perang Donya I, Pickford ngandhut Motion Picture Relief Fund, sawijining organisasi kanggo mbantu para aktor sing mlarat finansial. Sisa dana saka karyane sing adol Liberty Bonds dilebokake kanggo nggawe, lan ing taun 1921, Motion Picture Relief Fund (MPRF) resmi digabungake, kanthi Joseph Schenck milih presiden pisanan lan Pickford dadi wakil presiden. Ing taun 1932, Pickford mimpin "Program Janji Penggajian", rencana potongan gaji kanggo para pekerja studio sing menehi setengah persen saka penghasilan menyang MPRF. Akibaté, ing taun 1940, Dana bisa tuku tanah lan mbangun Motion Picture Country House lan Rumah Sakit, ing Woodland Hills, California.

Pebisnis sing cerdik, Pickford dadi produser dhewe sajrone telung taun wiwit miwiti fitur. Miturut Yayasan, "dheweke ngawasi saben aspek nggawe film, saka nyewa bakat lan kru kanggo ngawasi naskah, syuting, nyunting, nganti rilis pungkasan lan promosi saben proyek". Dheweke nuntut (lan nampa) kakuwasan kasebut ing taun 1916, nalika dheweke dikontrak karo Pemain Terkenal Zukor ing Drama Terkenal (banjur Paramount). Zukor acquiessed kanggo dheweke gelem melu ing pamblokiran-booking, laku nyebar meksa exhibitor kanggo nuduhake film ala saka studio kang milih uga bisa kanggo nuduhake film Pickford. Ing taun 1916, film-film Pickford disebarake, siji-sijine, liwat unit distribusi khusus sing diarani Artcraft. Mary Pickford Corporation minangka perusahaan produksi film-film Pickford.

Ing taun 1919, dheweke nambah kekuwatane kanthi ngedegake United Artists (UA) karo Charlie Chaplin, D. W. Griffith, lan bakal dadi bojone, Douglas Fairbanks. Sadurunge nggawe UA, studio Hollywood digabungake kanthi vertikal, ora mung mrodhuksi film nanging uga mbentuk rantai teater. Distributor (uga bagéan saka studio) ngatur produksi perusahaan kanggo ditampilake ing panggonan film perusahaan. Filmmakers gumantung ing studio kanggo pesenan; minangka imbalan, dheweke nahan apa sing dianggep akeh campur tangan kreatif.

Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks lan D.W. Griffith, karo Mary Pickford ngedegake United Artists ing taun 1919

United Artists nyuwil tradisi iki. Iku mung perusahaan distribusi, nawakake produser film independen akses menyang layar dhewe uga rental bioskop unbooked sementara diduweni dening perusahaan liyane. Pickford lan Fairbanks ngasilake lan syuting film kasebut sawisé taun 1920 ing studio Pickford-Fairbanks sing diduweni bebarengan ing Santa Monica Boulevard. Produser sing mlebu karo UA minangka independen sejati, ngasilake, nggawe lan ngontrol karyane nganti tingkat sing durung tau ana sadurunge. Minangka co-founder, uga produser lan bintang film dhewe, Pickford dadi wanita paling kuat sing wis tau makarya ing Hollywood. Ing taun 1930, karir akting Pickford saya suwe saya sirna. Sawise pensiun telung taun sabanjure, dheweke terus ngasilake film kanggo United Artists. Dheweke lan Chaplin tetep dadi mitra ing perusahaan nganti pirang-pirang dekade. Chaplin ninggalake perusahaan kasebut ing taun 1955, lan Pickford ngetutake dheweke ing taun 1956, ngedol saham sing isih ana kanggo $ 3 yuta.

Bungalow Mary Pickford War Funds, 1943

Dheweke wis tuku hak kanggo akeh film bisu awal dheweke kanthi tujuan kanggo ngobong film kasebut nalika dheweke mati, nanging ing taun 1970 dheweke sarujuk kanggo nyumbang 50 film Biografi dheweke menyang Institut Film Amerika. Ing taun 1976, dheweke nampa Penghargaan Kehormatan Akademi kanggo kontribusine ing film Amerika.

urip pribadi[besut | besut sumber]

Pickford nikah kaping telu. Dheweke nikah karo Owen Moore, aktor film bisu kelahiran Irlandia, tanggal 7 Januari 1911. Dikabarake dheweke ngandhut dening Moore ing awal taun 1910-an lan keguguran utawa aborsi. Sawetara akun nyaranake iki nyebabake dheweke ora bisa duwe anak. Perkawinan pasangan kasebut ditegangake amarga alkoholisme Moore, rasa ora aman babagan urip ing bayangan ketenaran Pickford, lan kekerasan rumah tangga.

Pickford dadi rahasia melu hubungan karo Douglas Fairbanks. Dheweke lelungan menyang AS ing taun 1918 kanggo promosi penjualan Liberty Bond kanggo upaya Perang Donya I. Kira-kira wektu iki, Pickford uga nandhang flu nalika pandemi flu taun 1918. Pickford pegatan karo Moore tanggal 2 Maret 1920, sawise dheweke sarujuk marang panjaluk $100.000 kanggo penyelesaian ($1,4 yuta ing taun 2021, disetel kanggo inflasi). Dheweke nikah karo Fairbanks mung sawetara dina sabanjure tanggal 28 Maret 1920, ing apa sing diarani "marriage of the century" lan dheweke diarani minangka Raja lan Ratu Hollywood. Padha menyang Eropah kanggo bulan madu; pembuangan ing London lan ing Paris nyebabake kerusuhan nyoba kanggo njaluk menyang saperangan misuwur. Wangsulane pasangan kasebut menyang Hollywood kanthi sukses disaksiake dening akeh wong sing padha teka ing stasiun sepur ing Amerika Serikat.

Mary Pickford, 1921

The Mark of Zorro (1920) lan seri swashbucklers liyane menehi Fairbanks populer gambar luwih romantis, heroik. Pickford terus dadi epitomize cah wadon virtuous nanging geni jejere. Malah ing pihak pribadi, wong instinctively ngadeg munggah nalika Pickford mlebu kamar; dheweke lan bojone asring diarani minangka "royalti Hollywood". Reputasi internasional dheweke jembar. Para kepala negara lan priyayi manca sing teka ing Gedhung Putih kerep takon apa bisa uga ngunjungi Pickfair, omah gedhong pasangan ing Beverly Hills.

Nedha bengi ing Pickfair dadi acara selebriti. Charlie Chaplin, kanca paling apik Fairbanks, asring ana. Tamu liyane kalebu George Bernard Shaw, Albert Einstein, Elinor Glyn, Helen Keller, H. G. Wells, Lord Mountbatten, Fritz Kreisler, Amelia Earhart, F. Scott Fitzgerald, Noël Coward, Max Reinhardt, Baron Nishi, Vladimir Nemirovich-Danchenko, Sir Arthur Conan Doyle, Austen Chamberlain, Sir Harry Lauder, lan Meher Baba, antara liya. Nanging, alam umum saka marriage kapindho Pickford strained kanggo titik bejat. Dheweke lan Fairbanks ora duwe wektu suwe kanggo ngasilake lan akting ing film kasebut. Dheweke uga terus-terusan dipamerake minangka duta ora resmi Amerika ing jagad iki, mimpin parade, nglereni pita, lan nggawe pidato. Nalika karier film loro-lorone wiwit nggegirisi ing pungkasane jaman sepi, sifat gelisah Fairbanks njalari dheweke lelungan ing luar negeri (sing ora disenengi dening Pickford). Nalika romance Fairbanks karo Sylvia, Lady Ashley dadi umum ing awal taun 1930-an, dheweke lan Pickford pisah. Dheweke pegatan tanggal 10 Januari 1936. Putrane Fairbanks saka garwane sing sepisanan, Douglas Fairbanks Jr., ngaku bapake lan Pickford wis suwe getun amarga ora bisa rukun.

Ing tanggal 24 Juni 1937, Pickford nikah karo bojone sing nomer telu lan pungkasan, aktor lan pimpinan band Charles "Buddy" Rogers. Dheweke duwe anak loro: Roxanne (lair 1944, diadopsi 1944) lan Ronald Charles (lair 1937, diadopsi 1943, alias Ronnie Pickford Rogers). Dokumenter PBS American Experience nggambarake hubungan Pickford karo anak-anake minangka tegang. Dheweke ngritik cacat fisik, kalebu ukuran Ronnie sing cilik lan untune Roxanne sing bengkok. Bocah loro mau banjur kandha yen ibune ora seneng banget kanggo nyedhiyakake katresnan ibu sing sejati. Ing taun 2003, Ronnie ngelingi yen "Barang-barang ora bisa ditindakake, sampeyan ngerti. Nanging aku ora bakal lali dheweke. Aku mikir yen dheweke wanita sing apik."

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Whitfield
  2. Photoplay, Volume 18, Issues 2–6. Macfadden Publications. 1920. p. 99.
  3. Bodroghkozy, Aniko (2000-02). Pickford, Mary (1892-1979), silent film star and founding member of United Artists film corporation. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  4. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  5. Baldwin, Patricia (2000). The 1930s. Calgary: Weigl. ISBN 1-896990-64-9. OCLC 43277258.
  6. Flom, Eric L. (2009). Silent film stars on the stages of Seattle : a history of performances by Hollywood notables. Jefferson, N.C.: McFarland & Company. ISBN 978-0-7864-3908-9. OCLC 270109663.
  7. a b Sonneborn, Liz (2002). A to Z of American women in the performing arts. New York: Facts on File. ISBN 978-1-4381-0790-5. OCLC 234079206.
  8. "Pickford, Ven. Catherine Ruth, (born 5 July 1976), Archdeacon of Northolt, since 2020". Who's Who. Oxford University Press. 2020-12-01.
  9. Landsberg, Alison (2018-07-30). Prosthetic memory. Manchester University Press.
  10. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  11. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  12. Leavey, Peggy Dymond (2011). Mary Pickford : Canada's silent siren, America's sweetheart. Toronto: Dundurn Press. ISBN 978-1-4597-0076-5. OCLC 710886545.
  13. Leavey, Peggy Dymond (2011). Mary Pickford : Canada's silent siren, America's sweetheart. Toronto: Dundurn Press. ISBN 978-1-55488-945-7. OCLC 710886544.
  14. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  15. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  16. Knapp, Margaret; Blum, Daniel; Willis, John (1978). "A Pictorial History of the American Theatre, 1860-1976. 4th Edition". Performing Arts Journal. 2 (3): 104. doi:10.2307/3245373. ISSN 0735-8393.
  17. "Pickford, Hon. Mary Ada, (1923–6 March 1934), MP (U) North Hammersmith since 1931". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  18. Madigan, F. C. (1955-10-01). "SOCIOLOGICAL THEORY: ITS NATURE AND GROWTH. By Nicholas S. Timasheff. Garden City, New York: Doubleday and Co., 1955. 316 pp. $4.50". Social Forces. 34 (1): 85–86. doi:10.2307/2574268. ISSN 0037-7732.
  19. Bodroghkozy, Aniko (2000-02). Pickford, Mary (1892-1979), silent film star and founding member of United Artists film corporation. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  20. Kleinzahler, August (1995). "Aubade on East 12th Street". Grand Street (51): 98. doi:10.2307/25007817. ISSN 0734-5496.
  21. Ezra, Elizabeth (1996-06). "Silents are golden: staging community in Zouzou". French Cultural Studies. 7 (20): 149–161. doi:10.1177/095715589600702005. ISSN 0957-1558. Check date values in: |date= (pitulung)
  22. Affron, Charles (2002). Lillian Gish : her legend, her life. Berkeley: University of California Press. ISBN 0-520-23434-0. OCLC 47973433.
  23. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  24. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  25. Cushman, Robert (1999). Mary Pickford rediscovered : rare pictures of a Hollywood legend. New York: Harry N. Abrams, Publishers, in assoctionion with the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. ISBN 0-8109-4374-3. OCLC 39733160.
  26. Cushman, Robert (1999). Mary Pickford rediscovered : rare pictures of a Hollywood legend. New York: Harry N. Abrams, Publishers, in assoctionion with the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. ISBN 0-8109-4374-3. OCLC 39733160.
  27. Cushman, Robert (1999). Mary Pickford rediscovered : rare pictures of a Hollywood legend. New York: Harry N. Abrams, Publishers, in assoctionion with the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. ISBN 0-8109-4374-3. OCLC 39733160.
  28. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  29. "Original PDF". dx.doi.org. Dibukak ing 2022-06-11.
  30. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  31. Place, Francis; Place, Francis (1994-10-20). 2672 FROM FRANCIS PLACE 16 July 1820. Oxford University Press. pp. 29–29.
  32. Chang, Christina (2015-10). Parsons, Betty (31 January 1900–23 July 1982). American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  33. Balio, Tino (2018-03-14). MGM at the Home Front (1940–46). Routledge. pp. 132–159. ISBN 978-1-315-69129-9.
  34. Bodroghkozy, Aniko (2000-02). Pickford, Mary (1892-1979), silent film star and founding member of United Artists film corporation. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  35. Bodroghkozy, Aniko (2000-02). Pickford, Mary (1892-1979), silent film star and founding member of United Artists film corporation. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  36. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.
  37. Fischer, L. (2013-06-01). "Mary Pickford: The Muse of the Movies". Journal of American History. 100 (1): 314–316. doi:10.1093/jahist/jat178. ISSN 0021-8723.
  38. "New York Times New York State Poll, October 2002". ICPSR Data Holdings. 2003-04-25. Dibukak ing 2022-06-11.
  39. Chang, Christina (2015-10). Parsons, Betty (31 January 1900–23 July 1982). American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  40. Chang, Christina (2015-10). Parsons, Betty (31 January 1900–23 July 1982). American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  41. Chang, Christina (2015-10). Parsons, Betty (31 January 1900–23 July 1982). American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  42. Klein, Fred; Nolen, Ronald Dean (1998). The Macmillan international film encyclopedia (3rd ed. ed.). London: Macmillan. ISBN 0-333-74037-8. OCLC 60201538.CS1 dandani: tèks keluwihen (link)
  43. Schmidt, Christel (2015-03-10). "Mary Pickford". Oxford Bibliographies Online Datasets. Dibukak ing 2022-06-11.
  44. Additional Bibliography (websites accessed on 29 December 2018). Elsevier. 2019. pp. 359–363.
  45. Bodroghkozy, Aniko (2000-02). Pickford, Mary (1892-1979), silent film star and founding member of United Artists film corporation. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  46. Additional Bibliography (websites accessed on 29 December 2018). Elsevier. 2019. pp. 359–363.
  47. Moore, James Ross (2000-02). Fairbanks, Douglas (23 May 1883–12 December 1939), actor. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  48. Ramón, David (1997). Dolores del Río (1. ed ed.). México: Clío. ISBN 968-6932-35-6. OCLC 38038535.CS1 dandani: tèks keluwihen (link)
  49. Bodroghkozy, Aniko (2000-02). Pickford, Mary (1892-1979), silent film star and founding member of United Artists film corporation. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  50. Shipman, David. The great movie stars (New ed., rev. and updated ed.). London: Warner. ISBN 0-7515-0809-8. OCLC 31168089.
  51. Bodroghkozy, Aniko (2000-02). Pickford, Mary (1892-1979), silent film star and founding member of United Artists film corporation. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  52. Bodroghkozy, Aniko (2000-02). Pickford, Mary (1892-1979), silent film star and founding member of United Artists film corporation. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  53. Shipman, David. The great movie stars (New ed., rev. and updated ed.). London: Warner. ISBN 0-7515-0809-8. OCLC 31168089.
  54. Whitfield, Eileen (1997). Pickford : the woman who made Hollywood. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2045-4. OCLC 37465308.