Métabolit sékundèr

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kopi ngandhut metabolit sekunder wujud kafein.

Métabolit sékundèr ya iku senyawa metabolit kang ora esensial tumrap modhote organisme lan tinemu ing wujud kang unik antarané spésies siji lan liyané.[1] Saben organisme lumrahé ngasilaké senyawa metabolit sekunder kang béda-béda, malah bisa baé siji senyawa metabolit sekunder mung tinemu ing siji spésies ing siji kingdom.[1] Senyawa iki ora mesti ngasialke, nanging mung nalika dibutuhake utawa ing fase-fase tertentu.[1] Fungsi matabolit sekunder ya iku kanggo mertahanake awak saka kondisi lingkungan kang ora apik, tuladhané kanggo ngatasi hama lan lelara, narik polinator, lan minangka molekul sinyal.[1] Intine, metabolit sekunder digunakaké organisme kanggo interaksi marang lingkungane.[1]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Senyawa metabolit sekunder diklompokake dadi telung golongan utama, ya iku[2]

  1. Terpenoid (meh kabèh senyawa terpenoid ngendhut karbon lan hidrogen sarta disintesis lumantar jalur metabolisme asem mevalonat.) tuladhané monoterpena, seskuiterepena, diterpena, triterpena, lan polimer terpena.[2]
  2. Fenolik (Senyawa kang digawé saka gula prasaja lan duwé ali-ali benzena, hidrogen, lan oksigèn ing struktur kimiane.) thuladane asem fenolat, kumarina, lignin, flavonoid, lan tanin.[2]
  3. Senyawa kang ngandhut nitrogen.[2] Tukadhane alkaloid lan glukosinolat.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e (Inggris)R. Verpoorte, A. W. Alfermann (2000). Metabolic engineering of plant secondary metabolism. Springer. ISBN 978-0-7923-6360-6. Page.1-3
  2. a b c d (Inggris)S. J. H. Rizvi, V. Rizvi (2008). Thin layer chromatography in phytochemistry. CRC Press. ISBN 978-1-4200-4677-9. Page.60-66
  3. Jack Schultz. "Secondary Metabolites in Plants".