Lokio

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Allium schoenoprasum - Bombus lapidarius - Tootsi.jpg

Lokio ("Bawang batak", A. chinense), A. schoenoprasum L (chives) inggih punika satunggaling jinis tuwuhan ingkang ugi dados bahan kanggé dhaharan.

Wujudipun[besut | besut sumber]

Wujudipun lokio punika kadosdene bawang nanging, nanging lokio punika gadhah pucuk gagang ingkang langkung dawa. Kejawi punika werninipun ugi langkung putih. Ateges memper kaliyan bawang godhong nanging langkung alit lan godhongipun ugi langkung alit lan dawa. Pramila wujudipun kados déné bawang, nanging ukuranipun langkung alit. Lokio punika béda malih kaliyan kucai.

Guna lan sebatan Bawang Batak[besut | besut sumber]

Lokio utawi bawang Batak punika padatanipun dipunginakaken kanggé campuran asinan lan ugi kanggé sapérangan bahan masakan. Kathah tiyang ingkang mastani sayuran punika kanthi nama lokio, nanging wonten ugi ingkang mastani minangka bawang Batak. Dipunwastani bawang Batak amargi kathah kapanggihaken wonten ing masakan-masakan ingkang khas Batak. Kadosta wonten ing arsik. Nanging selaras kaliyan ngrembakaning jaman, lokio utawi bawang Batak punika ugi kaginakaken kanggé masakan sanesipun kadosdene bahan masakan kanggé numis ayam, ulam lan ugi daging.

Cara Ngginakaken[besut | besut sumber]

Saderengipun dipunolah, wiwitanipun lokio punika kedah dipunonceki rumiyin, dipunresiki kadosdene ngresiki ron (godhong) bawang utawi bawang dumugi ketingal wujud umbi bawangipun.

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]