Lisènsi Creative Commons

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Lisènsi Creative Commons iku sawetara lisènsi hak cipta kang dibabar ing tanggal 16 Dhésèmber 2002 déning Creative Commons, sawijining parusahan nirlaba Amérika Sarékat kang diadegaké ing taun 2001. Akèh antarané lisènsi-lisènsi mau, mligi lisènsi original, kang mènèhi "hak dhasar" [1], kaya ta hak kanggo ndhistribusèkaké karya mawa hak cipta tanpa owahan, tanpa biaya. Sawetara lisènsi kang luwih anyar ora mènèhi hak mau. Lisènsi Creative Commons wektu iki sumadya sajeroning 34 yurisdiksi kang béda-béda ing saindhenging dony, lan sanga liyané sajeroning tahap pangembangan [2].

Lisènsi original[besut | besut sumber]

Kabèh lisènsi original (asli) mènèhi "hak dhasar". Detil saben lisènsi iki gumantung marang vèrsi, lan dumadi saka pilihan patang kondhisi:

  1. Atribusi (attribution, A, “by”): Ngidinaké wong liya nyalin, ndhistribusèkaké, nampilaké, sarta gawé karya turunan dhedhasar sawijining karya mung yèn wong mau mènèhi krédit (penghormatan) marang pangripta utawa kang mènèhi lisènsi kanthi cara kang disebutaké sajeroning lisènsi.
  2. Non komersial (noncommercial, NK, “nc”): Ngidinaké wong liya nyalin, ndhistribusèkaké, nampilaké, sarta gawé karya turunan dhedhasar sawijining karya mung kanggo angkah non komersial.
  3. Tanpa karya turunan (no derivative works, noderivs, TKT, “nd”): Ngidinaké wong liya nyalin, ndhistribusèkaké, lan nampilaké mung salinan padha persis (verbatim) sawijining karya, dudu karya turunan kang dhedhasar karya mau.
  4. Pembagian serupa (share-alike, PS, “sa”): Ngidinaké wong liya ndhistribusèkaké sawijining karya turunan mung ing sangisoré lisènsi kang identik karo lisènsi kang diwènèhaké marang karya asliné. (Pirsani copyleft.)

Panggabungan lan pencocogan kondisi-kondisi mau ngasilkan nembelas kamungkinan kombinasi, kanthi sewelas ing antarané arupa lisènsi Creative Commons kang valid. Saka kalima kombinasi kang ora valid,pampat ing antarané nycakup klausa “nd” utawa “sa” kang silih eksklusif siji lan sijiné; lan sijiné manèh ora nycakup sij-sijia klausa, kang tegesé ngeculaké hak sawijining karya sajeroning domain publik. Lima antarané sewelas lisènsi valid kang ora nyakup unsur Atribusi wis (mèh) ora dipigunakaké amarga 98% wong kang mènèhi lisènsi njaluk Atribusi, nanging isih bisa dipirsani ing situs web [3]. Ada enam lisènsi kang umumnya dipergunakan:

Enam lisènsi umum CC
  1. Atribusi waé (by): Pangripta (kalebu pemberi lisènsi) diwènèhi kredit
  2. Atribusi + Non komersial (by-nc): Pangripta diwènèhi kredit lan mung kanggo angkah non komersial waé.
  3. Atribusi + Tanpa karya turunan (by-nd): Pangripta diwènèhi kredit lan mung karya verbatim (kang padha persis) waé.
  4. Atribusi + Pembagian serupa (by-sa): Pangripta diwènèhi kredit lan karya boleh diturunkan dengan lisènsi kang identik.
  5. Atribusi + Non komersial + Tanpa karya turunan (by-nc-nd): Pangripta diwènèhi kredit lan mung karya verbatim waé kanggo angkah non komersial waé.
  6. Atribusi + Non komersial + Pembagian serupa(by-nc-sa): Pangripta diwènèhi kredit lan boleh diturunkan dengan lisènsi kang identik kanggo angkah non komersial waé.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]