Lisènsi Creative Commons

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Lisènsi Creative Commons iku sawetara lisènsi hak cipta sing dibabar ing tanggal 16 Desember 2002 déning Creative Commons, sawijining parusahan nirlaba Amérika Sarékat sing diadegaké ing taun 2001. Akèh ing antara lisènsi-lisènsi kasebut, utamané lisènsi original, sing mènèhi "hak dhasar" [1], kayata hak kanggo ndhistribusèkaké karya mawa hak cipta tanpa pangowahan, tanpa biaya. Sawetara lisènsi sing luwih anyar ora mènèhi hak kasebut. Lisènsi Creative Commons wektu iki sumadya jroning 34 yurisdiksi sing béda-béda ing saindhenging dony, lan sanga liyané jroning tahap pangembangan [2].

Lisènsi original[sunting | sunting sumber]

Kabèh lisènsi original (asli) mènèhi "hak dhasar". Detil saben lisènsi iki gumantung marang vèrsi, lan dumadi saka pilihan patang kondhisi:

  1. Atribusi (attribution, A, “by”): Ngidinaké wong liya nyalin, ndhistribusèkaké, nampilaké, sarta gawé karya turunan adhedhasar sawijining karya mung yèn wong kasebut mènèhi krédit (penghormatan) marang pangripta utawa sing mènèhi lisènsi kanthi cara sing disebutaké jroning lisènsi.
  2. Non komersial (noncommercial, NK, “nc”): Ngidinaké wong liya nyalin, ndhistribusèkaké, nampilaké, sarta gawé karya turunan adhedhasar sawijining karya mung kanggo angkah non komersial.
  3. Tanpa karya turunan (no derivative works, noderivs, TKT, “nd”): Ngidinaké wong liya nyalin, ndhistribusèkaké, lan nampilaké mung salinan padha persis (verbatim) sawijining karya, dudu karya turunan sing adhedhasar karya kasebut.
  4. Pembagian serupa (share-alike, PS, “sa”): Ngidinaké wong liya ndhistribusèkaké sawijining karya turunan mung ing sangisoré lisènsi sing identik karo lisènsi sing diwènèhaké marang karya asliné. (Pirsani copyleft.)

Panggabungan lan pencocokan kondisi-kondisi kasebut ngasilkan nembelas kamungkinan kombinasi, kanthi sewelas ing antarané arupa lisènsi Creative Commons sing valid. Saka kalima kombinasi sing ora valid,pampat ing antarané nycakup klausa “nd” utawa “sa” sing silih eksklusif siji lan sijiné; lan sijiné manèh ora nycakup sij-sijia klausa, sing maknané ngeculaké hak sawijining karya jroning domain publik. Lima ing antara sewelas lisènsi valid sing ora nyakup unsur Atribusi wis (mèh) ora dipigunakaké amarga 98% wong sing mènèhi lisènsi njaluk Atribusi, nanging isih bisa dipirsani ing situs web [3]. Ada enam lisènsi sing umumnya dipergunakan:

Enam lisènsi umum CC
  1. Atribusi waé (by): Pangripta (klebu pemberi lisènsi) diwènèhi kredit
  2. Atribusi + Non komersial (by-nc): Pangripta diwènèhi kredit lan mung kanggo angkah non komersial waé.
  3. Atribusi + Tanpa karya turunan (by-nd): Pangripta diwènèhi kredit lan mung karya verbatim (sing padha persis) waé.
  4. Atribusi + Pembagian serupa (by-sa): Pangripta diwènèhi kredit lan karya boleh diturunkan dengan lisènsi sing identik.
  5. Atribusi + Non komersial + Tanpa karya turunan (by-nc-nd): Pangripta diwènèhi kredit lan mung karya verbatim waé kanggo angkah non komersial waé.
  6. Atribusi + Non komersial + Pembagian serupa(by-nc-sa): Pangripta diwènèhi kredit lan boleh diturunkan dengan lisènsi sing identik kanggo angkah non komersial waé.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Catatan sikil[sunting | sunting sumber]