Liga Championship Inggris

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wektu pendukungé West Ham play-off ndhik final Wembley Mèi 2012

Liga Championship Inggris (bahasa Inggris: Football League Championship), utawa The Championship ya iku liga sepak bola tingkat ke-2 ndhik sistem liga bal-balan Inggris, ndhik ngisoré Liga Primer lan dadi divisi paling dukur nggon The Football League. Mangkané éntuk dukungan sponsor teko power, mangkané jeneng resminé dadi  npower Championship. Sakbaré npower, diganti karo SKY TV baré kui jenengé dadi  Sky Bet Championship.

Jeneng Football League Championship iku kapisan dikenalné pas musim 2004-05, sadurungé jenengé  Liga Sepak Bola Divisi Pertama (bahasa Inggris: Football League First Division)[1].

Liga iki dimèloki 24 tim. Ndèk akir musim, telung tim sing posisiné ndhik ndukur bakalan dipromosikné ana ing  Liga Premier Inggris nanging telung tim sing ndhik ngisor kudu degradasi ana ing Football League One, terus rong tim sing paling ndukur iku otomatis dipromosikné nanging sing uratan telu dipilih mergo onok tethandingan terusan karo peringkat ketelu nganti keenem.

Sejarahé[besut | besut sumber]

The Football League iku resmi diwangun lan dikeki jeneng ndhik pertemuan onok kuto Manchester tanggal 17 April 1888. Musim kapisané Football League iku lekas tanggal 8 September 1888. Liga kui mlaku mung musim1891-92 lan mung onok sak divisi.

Sadurungé taun 1889 ngadhek Football Alliance sing dianggep dadi saingané Football League, nanging mung mlaku telung musim ya iku musim 1891-92.

Lekas musim 1892-93 mbentuk divisi anyar sing dikeki jeneng divisi keloro (bahasa Inggris: Football League Second Division), lan divisi sing wis onok sadurungé sing dikeki jeneng divisi kapisan (bahasa Inggris: Football League First Division). Divisi II diwangun nggo nampung penggabungané klub-klub teko Football Alliance. Liga kui mlaku nganggo loro divisi nganti 1920.

Pas 1920 Football League ngakui lek klub-klub teko divisi kapisan Liga Kidul. Klub-klub kui terus didèkèk ndhik Divisi Ketelu (bahasa Inggris: Football League Third Division) sing tas diwangun. Musim 1920-21 liga mlaku nganggo telung divisi.

Mung bisa tahan sak musim, Football League akhiré ngembangné liga maneh. Mulai musim 1921-22, liga ngakui sakjumlah klub loré Inggris lan dadi perluasané paling akir liga ngundang klub teko kidul sing liyoné nggo nyeimbangné antarané daerah kidul karo lor. Divisi III sing wis onok sadurungé dadi III Kidul (bahasa Inggris: Football League Third Division South), lan mbentuk divisi anyar sing jenengé Divisi III Lor (bahasa Inggris: Football League Third Division North).

Rong divisi telu kui mlaku bebarenganlan klub teko Divisi III dipromosikné ana ing Divisi II mben akir musim. 

Lekas musim 1958-59, Divisi III sisih lor karo kidul sing isih duwé sipat regional diowah dadi Divisi III kari IV sing sifaté nasional. Football League karo papat divisi terus mlaku nganti musim 1991-92.

Nyedhak akir musim 1991-92, kabèh klub ndhik Divisi I ngundurné dhèwèké bareng-bareng teko Football League. Sakbaré iku dhèwèké kabèh nggawé FA Premier League. Bar iku klub teko Divisi I Setelah klub dari Divisi I misah diri untuk membentuk Liga Primer yang dimulai pada musim 1992-93, maka juara Football League tidak lagi menjadi juara liga nasional Inggris. Oleh karena itu, wiwit musim 1992-93 Divisi II menjadi Divisi I, Divisi III menjadi Divisi II dan Divisi IV menjadi Divisi III.

Ana kaunikan ndhik liga iki mergané ana 3 tim spromosi nanging pernah juwara ya iku Manchester City, Southampton, lan Stoke City.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "The Football League History Timeline". football-league.co.uk. Dijupuk 2 August 2012. 
  2. ^ "Kisah Tiga Klub Promosi Kejutkan Liga Inggris". www.cnnindonesia.com. Dijupuk 10 August 2016.