Lewis H. Morgan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lewis H. Morgan
Lewishenrymorgan.jpg
Lewis H. Morgan
Lair (1818-11-21)Novèmber 21, 1818
Aurora, Cayuga County, New York, Amérikah Sarékat
Pati Dhésèmber 17, 1881(1881-12-17) (umur 63)
Rochester, New York, Amérikah Sarékat
Pakaryan Antropolog, Ahli Pulitik
Bojo Mary Elizabeth Steele
Anak Lemuel Morgan, Mary Elisabeth Morgan, Helen King Morgan
Wong tuwa Jedediah and Harriet (Steele) Morgan

Lewis Henry Morgan atawa Lewis H. Morgan (1818-1881) ya iku antropolog lan ahli hukum saka Amérikah Sarékat kang wis suwé urip karo wong Indian Iroquois ing hulu kali St. Lawrence lan kuloné rano Ontario lan Eric (saiki New York, Amérikah Sarékat).[1] Tulisan étnografi kang ditulis pertama ya iku League of The Ho-de-no-Sau-nie or Iroquois ing taun 1851. Tulisané bab wong Iroquoise iku mbahas sistem bebrayan lan sistem batih. Ing bab iku, Morgan mènèhi sumbangan gedhé kanggo ngèlmu antropologi. Morgan énthuk cara kanggo neliti sistem batih saka éwuan golongan étnis bangsa ing donya kang bédha-bédha. Cara iku dumasar tandha-tandha kesejajaran kang asring antarané sistem istilah bebrayatan (system of kinship terminology) karo sistem bebrayatan (kinship system).[1][2] Cara iki timbul amarga Morgan ketarik ing bédhané istilah bebrayat kanggo nyebut sedulur ing basa Iroquois ora padha isiné karo istilah-istilah bebrayatan ing basa Inggris.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Koentjaraningrat (1964). Tokoh-tokoh Antropologi. Jakarta: Penerbitan Universitas. k. 13. 
  2. Koentjaraningrat (1987). Sejarah Teori Antropologi I. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia. k. 41. ISBN 979-8034-66-X.