Lambang pramuka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lambang Gerakan Pramuka ya iku tanda kang nandhani organisasi GerakanPramuka kang sipaté ajeg, lan dadi mralambangake kaanan, aji lan norma kang diduwèni marang saben anggota obahan Pramuka.[1] Lambang Gerakan Pramuka diciptakake déning Soenardjo Atmodipuro.[1] Piyambake punggawa tinggi ing Departemen Pertanian kang uga dados Pembina Pramuka.[1] Lambang iki dienggo wiwit tanggal 15 Agustus 1961, nalika Présidhèn Republik Indonesia Ir, Soekarno nganugrahaken Panji Gerakan Pendidikan Kepanduan nasional Indonesia marang organisasi Gerakan Pramuka mawa putusan Présidhèn republik Indonesia nomer 238 taun 1961.[1] Lan sabanjuré penjabaran ngenani lambang Gerakan Pramuka dikukuhaké mawa Surat Dudutan Kwartir Nasional GerakanPramuka nomer:6/KN/72 ngenani Lambang Gerakan Pramuka.[1]

lambang pramuka Indonesia

Wujud[besut | besut sumber]

Lambang Gerakan Pramuka wujudé bayangan tunas kelapa.[2]

Tegesé[besut | besut sumber]

  1. Buah nyiur ing kaanan urip diarani cikal.[3] Istilah Cikal bakal ing Indonesia tegesé masarakat asli kang pisanan nurunake génerasi anyar.[3] Dadi lambang obahan Pramuka ya iku rose tumrap panguripan bangsa Indonesia.[3]
  2. Nyiur bisa tukul ing ngendi baé, kang mbuktekake gedhene daya lan upaya rikala nyesuekake awake dhéwé karo kaanan ing kiwa-tengené.[3] Dadi lambang obahan Pramuka iku gambarake saben Pramuka bisa nyesuekake awake dhéwé ing masarakat.[3] Ing endi baé dhèwèké lan kaanan sing kaya apa baé.[3]
  3. Buah nyiur bisa tahan suwé ing kaanan apa baé.[3] Dadi lambang iku gambaraake saben Pramuka ya iku wong kang rokhani lan jasmanine séhat, kuat lan ulet sarta duwé tekad kang gedhé rikala ngadhepi apa baé masalah lan nglakoni kabèh ujian lan perkawis angèl supaya bisa ngabdi marang tanah air lan bangsa.[3]
  4. Nyiur tukul lurus munggah ana ing dhuwur lan kelebu salah sijiné wit kang paling dhuwur ing Indonesia.[3] Dadi lambang iku mralambangake saben Pramuka duwé pangarep-arep kang dhwur lan lurus, kang luhur lan jujur sarta dhèwèké tetep jejeg, ora gampang diombang-ambingke karo apa baé.[3]
  5. Oyot nyiur tukul kuat lan rake ing jero lemah.[3] Dadi lamabng iku mralambangake tekad lan keyakinan saben Pramuka kang berpegang ing dhasar-dhasar lan landasan-landasan kang apik, bener, kuat lan nyata, ya iku tekad lan keyakinan kang dienggo dhèwèké nguatake awake dhèwèké kanggo nggayuh pangarep-arepe.[3]
  6. Nyiur ya iku wit kang gunané akèh, saka pucuk ngasi oyote.[3] Dadi lambang iku mralambangake saben Pramuka iku manungsa kang migunani umrap tanah air, bangsa lan Nagara Kesatuan Republik Indonesia sarta tumrap umat manungsa.[3]

Panganggonan[besut | besut sumber]

  1. lambang Gerakan Pramuka bisa dienggo ing Panji, gendéra, Papan Nama Kwartir utawa ékan, tanda pengenal lan piranti administrasi Gerakan Pramuka.[3]
  2. panganggonan lambang mau dimaksudke mawa piranti pendidikan kanggo ngelingake lan nuwuhaké sipat sarta kaanan kaya arti kias lambang Tunas Kelapa iku ing saben anggota Gerakan Pramuka.[3]
  3. saben anggota Gerakan Pramuka dijaluk bisa ngamalake lan nglakoni kawruh lan tèknologi kang diduwèni tumrap masarakat ing kiwa-tengené.[3] Anggota Pramuka diarepake bisa dadi kader pembangunan kanh jiwani Pancasila.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e materi KMD Kwartir Daerah 11 Jawa Tengah (kaca 25)
  2. http://www.pramukanet.org/(diunduh tanggal 21 Juli 2011)
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r materi KMD Kwartir Daerah 11 Jawa Tengah (kaca 26)